Panellakás termikus identifikációja

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE415

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor

A lakóépületek és munkahelyek fűtésének és hűtésének szabályozása kulcsfontosságú műszaki feladat. A megfelelő szabályozás megtervezéséhez szükséges a helyiség termikus identifikációja. Az identifikáció a gerjesztés és a válasz kapcsolata alapján igyekszik a rendszert parametrikusan leírni. A gerjesztés jelen esetben a lakás fűtése és hűtése: a téli időszakban a fűtéscsövek hőmérséklete, a nyári időszakban a klíma által leadott hűtőteljesítmény. A válasz a lakás egy kitüntetett pontján mért hőmérséklet. A gerjesztések között implicit módon megjelenik a külső hőmérséklet is (a napsütés hatása a lakás tájolása miatt elhanyagolható).

A hallgató feladatai a következők:

1. Egy egyszerű fizikai modell alapján a lakás termikus időállandóinak nagyságrendi becslése, ez a lapján a szükséges mintavételi frekvencia meghatározása.

2. A programozott hőmérséklemérés megtervezése és megvalósítása (a fűtéscsőnél, illetve a lakás kitüntetett pontján). Hűtés esetén a klíma működésének programozott rögzítése.

3. Az előzetes ismeretek alapján a parametrikus modell főbb jellemzőinek (fokszámainak, esetleges késleltetésének) meghatározása.

4. A mért adatok alapján a modell paramétereinek (és azok bizonytalanságainak) meghatározása. Erre rendelkezésre állnak a MATLAB időtartománybeli, illetve frekvenciatartománybeli identifikációt végző toolboxai.

A feladathoz szükséges a jelek és rendszerek elméletének ismerete, valamint alapvető jelfeldolgozási és fizikai ismeretek. Jó előrehaladás esetén lehetőség nyílik az eredmények publikálására (szakmai folyóiratban vagy konferencián).

A feladatot elsősorban MSc hallgatók számára ajánlom, de erősen motivált BSc hallgatók jelentkezését is örömmel fogadom.

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató