Adaptív szinuszillesztés

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE415
Tel.:
+36 1 463-3585
Email: renczes (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Szinuszillesztő algoritmusokat a villamosmérnöki tudomány számos területén alkalmaznak. Szinuszos jellel lehet jellemezni például a villamosenergia-rendszer szolgáltatási minőségét, illetve a szinuszjel-illesztés lehetőséget ad egy impedancia abszolút értékének és fázisának meghatározására is. Egyike a legfontosabb alkalmazási területeknek az analóg-digitális átalakítók, illetve a hullámforma-felvevő egységek tesztelése, melyeket az IEEE 1241-es, illetve 1057-es szabványa szabályoz.

Ezek a szabványok azt feltételezik, hogy a feldolgozáshoz a mért jel már rendelkezésre áll. Bár az algoritmusok végrehajthatóak, a szükséges erőforrásigény jelentősen növekszik a minták számának növelésével. Továbbá a jel paraméterei gyakran nem tekinthetők időben állandónak. A problémák megoldását egy adaptív módszer jelentheti: az algoritmus minden egyes minta beérkezésekor újraszámítja a paramétereket, melyeket így folyamatosan követni lehet - például egy impedancia mért értékének változását a méréseket terhelő zaj hatására.

A feladat alapvetően algoritmikus (vagy arra kész) gondolkozást igényel, MATLAB-programozáson és a villamosmérnöki alaptudáson felüli ismeretek a munka során elsajátíthatók.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató