Az egyensúlyozás objektív minősítése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
professor emeritus
Szoba: IE440
Tel.:
+36 1 463-2572
Email: jobbagy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2014
A kiírás jellege: 
önálló labor

Az egyensúlyozás bonyolult élettani szabályozási kör segítségével történik. Az egy helyben álló ember is állandó mozgásban van, bár ez szabad szemmel nem, vagy alig látható.

A Gézengúz Alapítvány által kifejlesztett Huple® (www.huple.hu) nevű félgömb a mozgás- és koordinációfejlesztés hatékony eszköze. Használata a vesztibuláris rendszer ingerlésével jár, segíti a mozgásérzékelés javítását. Az eszköz lehetőséget nyújt a felnőttek és gyermekek egyensúlyozó képességének vizsgálatára is. Az Orvostechnikai Laborban (IE 323) levő félgömbbe behelyezhető egy körlap, amelyre állva a talp más izmai vesznek részt az egyensúlyozásban, mint amikor a félgömbben kell állni.

A cél a Huple®-ban álló személy mozgásának jellemzése. Ehhez felhasználható egy integrált szenzor (xIMU, http://www.x-io.co.uk/products/x-imu/) , amely háromdimenziós gyorsulásmérőt, giroszkópot és magnetométert tartalmaz. Ezen felül használható a tanszéken fejlesztett, passzív markereket használó PAM mozgásanalizátor is. (http://home.mit.bme.hu/~jobbagy/parkinson/PAM.pdf) Ezen eszközök segítségével mind a Huple® mind az abban álló személy mozgása vizsgálható.

A feladat egy vizsgálati eljárás és a xIMU által szolgáltatott jeleket kiértékelő algoritmus kidolgozása, az egyensúlyozás számszerű jellemzése. Ehhez kísérleteket kell végezni: hogyan kell a Huple®-ba beállni, hogyan lehet reprodukálható módon a tesztelt személyt az egyenesen álló helyzetéből kibillenteni, hova célszerű helyezni a xIMU érzékelőt a vizsgált személyen.

A feladat kidolgozását olyan hallgatónak ajánlom, aki szívesen kísérletezik, egyszerű Matlab programokat el tud készíteni és nem ijed meg más területen dolgozó szakértőkkel (neurológus, terapeuta) történő konzultálástól.

Ha a feladat kidolgozására két hallgató jelentkezik, akkor a kidolgozandó mérési módszert és kiértékelő algoritmust kiterjesztjük: születési károsodott gyerekek vizsgálatára is legyen alkalmas. A gyerekek nem állni, hanem ülni fognak a Huple®-ban, kooperativitásuk a mérés során kisebb lesz, mint a felnőtteké. Két hallgató hatékonyan tud kísérletezni, mert a tényleges méréshez mindig rendelkezésre áll egy tesztelt személy és egy, a felvételt készítő operátor.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató