A klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzése: Területspecifikus nagy nyelvi modellek a gyógyszerfejlesztésben

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE322
Tel.:
+36 1 463-
Email: marosi (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2024
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv
A gyógyszerfejlesztési folyamat kulcsfontosságú eleme a klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzése, ami döntő jelentőséggel bír a gyógyszerhatóanyag-jelöltek piacra vitelében és a betegek számára elérhető kezelések kínálatának bővítésében. A hagyományos statisztikai módszerek mellett a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, különösen a területspecifikus nagy nyelvi modellek (LLM) alkalmazása új lehetőségeket nyit meg a klinikai vizsgálatok kimenetelének pontosabb előrejelzésére.
 
A kutatás célja a gyógyszerfejlesztési folyamatban rejlő komplex adatok – beleértve a klinikai vizsgálati terveket, a betegpopuláció jellemzőit, a preklinikai eredményeket, és a korábbi klinikai vizsgálatok adatait – mélyebb elemzésére és modelljének kialakítására képes, területspecifikus LLM-ek fejlesztése és validálása. Ezek a modellek képesek lesznek a szöveges adatokból releváns információkat kinyerni, értelmezni és integrálni, így támogatva a döntéshozatali folyamatokat és javítva a klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzési pontosságát.
 
A kutatási projekt során a következő lépések végrehajtása tervezett:
  • A gyógyszerfejlesztési területre specifikus adathalmazok összegyűjtése és előkészítése, beleértve klinikai vizsgálati adatbázisokat, tudományos publikációkat és egyéb releváns forrásokat.
  • Területspecifikus LLM-ek kialakítása, amelyek képesek a gyógyszerfejlesztési folyamat különböző aspektusainak megértésére és azok közötti összefüggések felismerésére.
  • A modellek validálása és finomhangolása a klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzése érdekében, különös tekintettel a valós világbeli alkalmazhatóságukra és a döntéshozatali folyamatokba való integrálhatóságukra.
  • Az eredmények értékelése és a modell alkalmazásának hatásának vizsgálata a gyógyszerfejlesztési döntéshozatali folyamatokban.
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató