Egységes reprezentációs keretrendszer felé: Kémiai jelölések és szakirodalom integrálása a természetes termékek tanulásához

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE322
Tel.:
+36 1 463-
Email: marosi (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2024
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A természetes termékek kutatása kulcsfontosságú terület a gyógyszerkutatásban és a biológiai sokféleség megértésében. A hatékony kutatás és fejlesztés alapját a kémiai struktúrák pontos reprezentációja és a releváns szakirodalom mélyreható elemzése képezi. A jelenlegi módszerek gyakran elszigetelten kezelik a kémiai struktúrákat és a szakirodalmi információkat, ami korlátozza az adatok közötti kapcsolatok felismerését és az új ismeretek integrált generálását.

 

A kutatás célja egy olyan egységes reprezentációs keretrendszer kifejlesztése, amely integrálja a kémiai jelöléseket és a természetes termékekre vonatkozó szakirodalmi információkat, elősegítve ezzel a természetes termékekkel kapcsolatos összetett tudás hatékonyabb tanulását és alkalmazását. Ez a keretrendszer lehetővé teszi a kutatók számára, hogy holisztikusabb megközelítést alkalmazva fedezzenek fel új kapcsolatokat, struktúrákat és biológiai hatásokat.

 

A projekt során a következő lépéseket tervezzük megvalósítani:

  • A kémiai jelölések és a természetes termékekre vonatkozó szakirodalmi adatok integrált adatbázisának létrehozása, amely magában foglalja a kémiai struktúrákat, biológiai aktivitásokat, előfordulási adatokat és egyéb releváns információkat.
  • Fejlett adatbányászati és gépi tanulási technikák alkalmazása a kémiai és szakirodalmi adatok közötti összefüggések feltárására, beleértve a struktúra-aktivitás összefüggések, biológiai célpontok és potenciális alkalmazási területek azonosítását.
  • Egy egységes reprezentációs keretrendszer kifejlesztése, amely támogatja a természetes termékekkel kapcsolatos összetett információk integrált elemzését és vizualizációját, elősegítve a tudományos közösség általi könnyebb hozzáférést és hasznosítást.
  • A keretrendszer validálása konkrét esettanulmányokon keresztül, amelyek demonstrálják annak képességét új természetes termékek azonosítására, valamint új biológiai hatások és kapcsolatok felismerésére.
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató