Szigetüzemű energiahálózat vezérlőjének fejlesztése (evopro Innovation Kft)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Kovács Kristóf, evopro Innovation Kft

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A következő évtizedek meghatározó energetikai megoldása a szigetüzemű hálózat (mikrogrid) lesz. A mikrogridek olyan hálózatok, amelyek lokális energiatermeléssel (pl. napelemek), vezérelhető fogyasztókkal (pl. járműtöltők) képesek az áramszolgáltatóktól függetlenül működni. Az alternatív energiatermelő megoldások és vezérelhető fogyasztók szigetüzemű működéséhez energiatárolásra lesz szükség. Az elektromos járművek akkumulátorainak egy lehetséges újrafelhasználását a mikrogridek jelentik. A szigetüzemű hálózat (mikrogrid) vezérlése a fogyasztás mérésével és modellezésével, a termelés szintjének mérésével és előrejelzésével valamint a termelt villamos energia fogadás feltételeinek ismeretével lehetséges. A mikrogrid vezérlő számítógép különböző ipari csatornákon folyamatosan ellenőrzi ezeket az adatokat és vezérli a termelt energia felhasználását. A lokális fogyasztók és az akkumulátor töltési szintjének vezérlésével állandó hálózati kibocsátás biztosítható.

A feladat leírása

Az evopro Innovation Kft kifejlesztette az MCS mikrogrid vezérlő rendszert, amely alkalmas egy szigetüzemű hálózat fogyasztóinak és napelemes termelő eszközeinek monitorozásával a hálózatban termelt villamos energia felhasználásának vezérlésére. A vezérléshez az IP hálózaton elérhető felhő alapú szolgáltatások adatait és a hálózatban mért teljesítményértékeket gyűjti és különböző energiamenedzsment megoldásokat futtat.

Az önálló labor feladat támája az MCS mikrogrid vezérlő szoftverének fejlesztése:

  • Konténerben futó grafikus WebAssembly alkalmazás készítése Rust nyelven
  • Energiamenedzsment algoritmusok implementálása C++ 20 nyelven
  • Ipari buszrendszereken illesztett inverterek és akkumulátor menedzsment eszközök távmenedzsmentje beágyazott mikroprocesszoron

A témára jelentkező hallgatók megismerkednek a mikrogrid megoldások szervezésével, ipari sínrendszerek programozási modelljével, C++20 nyelvi újdonságaival, C++ programok futásidejű vizsgálatával, szolgáltatás alapú szoftverek rendszertervezésével.

 

Technológiák: C++, Rust, WebAssembly, beágyazott Linux, NXP iMX.6, Modbus, Arrowhead

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató