Energiatárolóval kombinált napelemes rendszerek optimalizálása

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
adjunktus
Szoba: IE331
Tel.:
+36 1 463-3583
Email: divor (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A feladat röviden összefoglalva az energiatárolóval (akkumulátor) kombinált napelemes erőművi rendszerek általános és hazai szintű alkalmazhatóságának vizsgálata és optimalizációja mind komponens és mind rendszer szinteken. A feladat sokrétű és az alábbi fő kérdésekre keresi a választ, amelyek közül a hallgató érdeklődése szerint egyet vagy többet is választhat:

  • Általánosságban az akkumulátortechnológiák: elektromos energiatárolás kérdései, fő megoldásai, előnyök és hátrányok, akkumulátor modellek és viselkedésük.
  • Energiatárolóval kombinált napelemes rendszerek felépítése, esetlegesen új topológiák javaslata és azok szimulációkon keresztül történő vizsgálata, pilot projekt megvalósítása a hozzá szükséges hardver fejlesztésével.
  • Menetrendezésben (termelés előrejelzésben) való alkalmazhatóság, a naperőmű termelésének meteorológiai bizonytalanságának (előrejelzés) csökkentése energiatárolóval.
  • Optimális villamos energiapicai értékesítés a villamos energia árának ingadozásának függvényében.

A feladatok magukban foglal(hat)nak általános irodalomkutatást, modellezést és szimulációt, rendszerfejlesztést, terepi felméréseket és helyszíni szemléket, illetve hardver (szoftver) fejlesztést..

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató