Vasúti diagnosztikai rendszer központi szoftverének fejlesztése (evopro Innovation)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE333
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Csonga Attila, Szoftverfejlesztési szakcsoport vezető

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2021
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Bevezetés

A vasúti szállítás az európai gazdaság alapvető tényezője. A leghatékonyabb, legbiztonságosabb és a

környezetet legkevésbé terhelő vasúti hálózat az európai gazdaság és társadalom gerincét képezi. A tömegközlekedés 45%, a teherforgalom 18 % vasúti járműveken történik, ez 8.9 milliárd elővárosi,  9.5 milliárd földalatti és 8.5 milliárd városi vasúti utazást jelent évente. A vasúti közlekedés biztonságának és hatékonyságának növelése ezért alapvető gazdasági és társadalmi célkitűzés. Az információs és kommunikációs technológia fejlődése lehetővé teszi a gazdaság digitalizálása részeként a vasúti infrastruktúra és járművek állapotának követését. A vasúti eszközök felműszerezésével, az állapotjellemző paraméterek folyamatos mérésével és az összegyűjtött adatmennyiség a legkorszerűbb eljárásokkal történő feldolgozásával kiterjeszthető az infrastruktúra és a járművek élettartama, csökkenthető a fenntartás költsége és növelhető a biztonság.

A feladat leírása

Az evopro Innovation Kft kifejlesztette az ERDM240 vasúti diagnosztikai rendszert, amely alkalmas a vasúti járművek kerék, tengely és kocsiterhelésének valamint egyes járműhibák kialakulásának mérésére normál utazó sebesség mellett. A mérőrendszer 2014-ban Magyar termék 2015-ben Innovációs Nagydíjat nyert. A pályába épített szenzorhálózat és a kapcsolódó adatgyűjtő peremszámítógép a celluláris mobilhálózaton küldi a mérési eredményeket a felhő alapú központi szoftverrendszerhez.

Az önálló labor feladat támája az ERDM240 mérőrendszer központi szoftverrendszere egyes komponenseinek fejlesztése Java környezetben:

  • Vonatazonosító szolgáltatás fejlesztése, amely alkalmas a mért járművek azonosítójának valós idejű meghatározására.
  • Önkalibrációs alrendszer, amely alkalmas a Magyarországon telepített ERDM240 mérőrendszerek mérési bizonytalanságának meghatározására és folyamatos követésére.

A témára jelentkező hallgatók megismerkednek a nagy elérhetőségű mikroszervizekben megvalósított Java komponensek fejlesztésével és üzemeltetésével a valós-idejű riasztásokat és nagy méretű adatbázist kezelő alkalmazások tervezésével.

Technológiák: JDK 11, Maven, Spring Boot, REST web service, SOAP services,  Angular, Docker, Kubernetes, Kafka, JHipster

Az önálló laboratóriumi feladat folytatható nyári gyakorlatként, majd diplomatervként.

 

Jelentkezés: Csonga Attila: attila.csonga@eilabs.com

© 2010-2022 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató