Beágyazott Linux futtatása ipari peremszámítógépen (evopro Innovation)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Jenei Dávid, Beágyazott Linux szakcsoport vezető

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2021
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Bevezetés

Az ipari mérőrendszerek, automatizálási rendszerek távmenedzsmentje egy olyan átjárót (gateway) vagy peremszámítógépet igényel, amely egyik oldalon illeszkedik a terepi rendszer kommunikációs hálózatába, másik oldalon pedig egy felhő alapú központi rendszerez kapcsolódik. Az átjáró eszköz alapvető jelentőségű az így kialakított rendszer kiberbiztonsága, távmenedzsmentje, karbantarthatósága, konfigurálhatósága szempontjából. A lokális hálózat általában ipari Ethernet, RS485, CAN stb. technológia, a központi rendszer irányába pedig a gateway legtöbbször a celluláris mobilhálózathoz kapcsolódik.

A feladat leírása

Az evopro Innovation Kft kifejlesztette az eITG ipari átjáró (gateway) modult, amely optimálisan kialakított számítási teljesítménnyel sokoldalú kommunikációs interfészekkel és a legkorszerűbb kiberbiztonsági megoldásokkal rendelkezik. Az eITG számos ipari alkalmazásban biztosítja a terepi eszközök távmenedzsmentjét: rezgésdiagnosztikai rendszerek, vasúti diagnosztikai megoldások, járműipari megoldások stb.

Az önálló labor feladat témája az eITG beágyazott peremszámítógép beágyazott Linux operációs rendszerének kialakítása az alábbi szempontok szerint:

  • Hardver integrált security megoldások alkalmazása
  • Távoli firmware frissítés megoldása
  • Debian alapú beágyazott Linux szerkesztése
  • Konténer alapú WebAssembly alkalmazás
  • NXP VF61 megoldás portolása i.MX 6 ULL platformra

A témára jelentkező hallgatók megismerkednek a beágyazott Linux rendszerek szervezésével, virtualizálással beágyazott környezetben és alkalmazások automatikus távoli telepítésének megoldásaival.

Technológiák: C, C++, beágyazott Linux, NXP iMX.6, Arrowhead

Jelentkezés: Jenei Dávid: david.jenei@eilabs.com

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató