Autóipari szoftverek real-time nyomkövetése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A korszerű járművek összetett funkcióit egymással kommunikációs kapcsolatban álló vezérlőegységek (ECU) valósítják meg.  A kommunikáció különböző szabványos autóipari protokollokon (pl. CAN, FlexRay, LIN) zajlik.  Az ECU-kon megvalósított (elsősorban szabályozó jellegű) algoritmusok hangolására szolgál az XCP protokoll, amely lehetővé teszi egyes ECU-k változóinak egyszeri vagy periodikus olvasását, külső eszközön (pl. egy a járműbuszra csatolt laptop képernyőjén) való megjelenítését, illetve a változók kívülről való írását.  Az XCP több kommunikációs protokollra is ráültethető, a szervezetnél jelenleg használt megvalósítás a hagyományos CAN és a FlexRay buszt támogatja.

A hallgató feladata (i) az AUTOSAR kommunikációs stack és XCP megismerése, (ii) PC oldali alkalmazás készítése a kommunikáció megfigyelésére, (iii) XCP protokoll PC oldali megvalósítása belső adatok megfigyelésére, valamint (iv) a kommunikációs és a belső adatok megjelenítése.  A feladat megoldása során a hallgató először megismerkedik az autóiparban használatos kommunikációval (CAN vagy FlexRay választható) és az XCP nyomkövető protokollal, megtervezi a kommunikáció és belső változók megfigyelését PC oldalon, majd megvalósítja Java nyelven.  A feladat elkezdéséhez az említett protokollok ismerete nem követelmény, de előnyt jelenthet.

A feladat megoldása során a hallgató betekintést nyer az autóipari szoftvermodulok fejlesztésének és tesztelésének folyamatába, megismeri a kommunikációs modulok alapvető működését és konfigurációs lehetőségeit.  A hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik a beágyazott szoftvermodulokat fejlesztik.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató