Egyvezetékes LIN hálózat

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
nyugalmazott docens
Szoba: IE414
Tel.:
+36 1 463-2679
Email: toth (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor

Az autós LIN hálózatokhoz három vezetéket szoktak használni, a LIN-busz jelvezetéket, a földet (GND) és opcionálisan egy tápvezetéket (+12 V-ot), amelyről a csomópontokat táplálják. Kevés csomópontból álló, kis forgalmú hálózatban a LIN-busz vezetéket és a tápvezetéket össze lehet vonni, pontosabban a slave csomópontokat meg lehet táplálni a LIN-buszról is. A vezetékszám és a csatlakozótüskék számának csökkentése nem elhanyagolható előnnyel jár, ezért érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni.

Feladat:

  1. Összeállítani egy egyvezetékes (+GND) LIN hálózatot, és kísérleteket végezni, hogy meg lehessen határozni a csomópontok maximális számát és a maximális adatforgalmat.
  2. A kapott eredmények függvényében meg kell valósítani egy kísérleti alkalmazást. Ez lehet egy autós részhálózat CAN kapcsolódási lehetőséggel (pl. egymástól távolabb levő néhány szenzor jelének vétele, továbbítása a CAN hálózatra), egy olcsó otthoni hálózat deszkamodellje, de akár egy modellvasúti vezérlés is. (Ez utóbbinál a kihívást a mozdony sín-áramszedőjének bizonytalan érintkezése és a motor viszonylag nagy áramfelvétele jelenti. Ehhez bonyolultabb áramköri megoldást kell kitalálni.)
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató