Felhasználói felület autóipari vezérlőegységek teszteléséhez

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A korszerű járművek összetett funkcióit egymással kommunikációs kapcsolatban álló vezérlőegységek (ECU) valósítják meg.  A vezérlőegységek fejlesztése során a tesztelés elengedhetetlen része ezen kommunikáció megfigyelése, valamint a vezérlőegység környezetének szimulálása.  A fejlesztés alatt álló ECU és a tesztelő környezetet futtató PC közötti kommunikációt egy házon belül fejlesztett Gateway hardver teszi lehetővé.

A Gateway beágyazott (C nyelven implementált) szoftvere által megvalósított szolgáltatásoknak a PC oldaláról való eléréséhez egy Java nyelven írt driver nyújt segítséget.  A hallgató feladata egy a Java API alacsony szintű szolgáltatásaira épülő felhasználói felület létrehozása Eclipse technológiákra építve (Standard Widget Toolkit, JFace) a magas szintű funkciók támogatásához.  A felületen keresztül lehetőséget kell biztosítani a felhasználó számára a teszt futás közbeni befolyásolására, a tesztparaméterek megváltoztatására.  Ennek megfelelően a felületnek alkalmazkodnia kell az aktuális tesztkonfigurációhoz, melyet az Eclipse Modeling Framework segítségével létrehozott adatmodellekben tárolunk.

A feladat megoldása során a hallgató először megismeri az említett technológiákat, elsajátítja az Eclipse Modeling Frameworkben történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.  A feladat elkezdéséhez az említett technológiák ismerete nem követelmény, de előnyt jelenthet.  A munka során a hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik az említett eszközt is fejlesztik.  A feladat egyéni érdeklődésnek megfelelően testre szabható.

A feladat megoldása során olyan keresett és piacképes tudás szerezhető, amely közvetlenül kamatoztatható Eclipse alapú fejlesztéseket végző cégeknél és természetesen a hazánkban dinamikusan bővülő autóipari szoftverfejlesztésben. A feladat ideális gyakorlati kiegészítése a AUTOSAR alapú autóipari szoftverrendszerek (VIMIAV15) című tárgyban oktatott modellezési ismereteknek.

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató