Mikrokontroller és androidos készülék összekapcsolása FT311D chippel

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE329
Tel.:
+36 1 463-2676
Email: benes (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor

A mikrokontrolleres készülékek többsége PC-hez, notebook-hoz kapcsolható USB-n keresztül. Ezt kihasználva sok eszköz (pl. műszer) felhasználói felületét ott alakítják ki. Főként, ha sok információt kell kijelezni illetve grafikus megjelenítésre is szükség van. Azonban hordozható eszközök (okos telefon, tablet) is alkalmasak hasonló feladatra. A chip gyártók ma már olyan alkatrészeket és szoftvert kínálnak, amelyek leegyszerűsítik az összekapcsolást. A feladat egy ilyen chippel való kisérletezgetés majd egy később meghatározott konkrét célra való felhasználása.

A chipet tartalmazó, mikrokontrollerhez illeszthető kártya rendelklezésre áll.
Először a két készülék közötti kapcsolatot kell megvalósítani (mikrokontroller UART-os kommunikáció és Android oldali mintaprogram megértése. Ezután egy olyan program kialakítása a cél, hogy az Android oldalról jövő UART-on érkező parancsokkal (protokoll kitalálása és megvalósítása) elérhetők legyenek a mikrokontroller hw erőforrásaii. A mikrokontroller oldalt úgy kell megírni, hogy az ottani függvény hívás eltakarja az adott mikrokontroller specialitásait.  (Más mikrokontrollerre a hw függő rész átírásával egyszerűen át lehessen térni.) Így a továbbiakban már csak az Android oldali program fejlesztésével könnyen használhatókká válnak a mikrokontroller erőforrásai (I2C, SPI, GPIO, A/D stb.). Ha ez működik, akkor egy később specifikált mintaalkalmazással lehet demonstrálni a működést.

Elsősorban  mikrokontrolleres és androidos fejlesztési tapasztalattal rendelkező hallgatót várunk. A feladat továbbvihető szakdolgozatként.

Kapcsolódó tantárgyak: 
Mikrokontrollerek alkalmazástechnikája
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató