Linux és Android alkalmazása beágyazott rendszerekben

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2015
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A Linux és az Android (amely szintén Linux alapú) gyorsan terjed a beágyazott rendszerek világában. Ennek megfelelően a Linux ismerete, különösen az alacsony szintű, kernel, kernel driver, stb. fejlesztés menetének ismerete nagyon , de a magasabb szintű beágyazott rendszer orientált fejlesztés is fontos (egészen a beágyazott WEB fejlesztésig). A témakiírással kapcsolatos munka során alkalmazásokon keresztül ezekkel a technológiákkal lehet megismerkedni. Ez a tudás egyre jobban keresett a piacon is!

A Linux és az Android gyors terjedést fokozza az Intel Edison vagy Galileo, BeagleBoard vagy akár Raspberry PI-hez hasonló egykártyás fejlesztőplatformok (Single Board Computer, SBC) megjelenése, amelyek a tanszéken elérhetők. Ezek az eszközök alacsony árukkal akár kisebb darabszámban gyártott alkalmazásokban is felhasználhatók, ezért további terjedésük, sőt újabb, nagyobb teljesítményű utódaik megjelenése várható. Szintén felmerülhet a WIFI routerek OpenWRT alapú kiegészítése, amely ugyancsak Linux ismereteket igényel.

A fejlesztési folyamatot ugyanakkor nagyban hátráltatja, hogy a Linux dokumentáltsága hagy némi kivánnivalót maga után, ezért a fejlesztési folyamatba történő betanulás nem egy könnyű folyamat. Ennek megfelelően türelmes, kísérletező kedvű emberek jelentkezését várom. Alapvetően a C/C++ programozás alapjainak ismerete, esetleg Android esetén az alap JAVA programozás ismerete szükséges, de ezek is megtanulhatók a feladat megvalósítása során.

Konkrét alkalmazások: Lakásautomatizálás, épületautomatizálás, ipari adatgyűjtés és feldolgozás, beágyazott hálózati megoldások. Az alkalmazások egy része az iparból származik, más részük a tanszéken folyó kutatásokhoz kapcsolódnak.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató