Tipikus viselkedési minták felismerése és befolyásolása

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
nyugalmazott docens
Szoba: IE414
Tel.:
+36 1 463-2679
Email: pataki (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Gyakran van szükség arra, hogy hosszabb idősorokban a megfigyelt személy vagy objektum viselkedésének tipikus mintázatait felismerjük. Ez igen bonyolult feladat, hiszen legtöbbször nem egy szigorúan periódikusan ismétlődő, teljesen azonos módon jelentkező mintáról van szó, csak több-kevesebb rendszerességgel bekövetkező, hasonló eseményekről. Ráadásul sokszor nem közvetlenül megfigyelhető a jelenség, csak következtetni tudunk egy összetett jel alapján.

Az önálló labor célja a tipikus mintázatok felismerésére alkalmas módszerek áttekintése, implementálása, összehasonlítása, használhatóságuk feltérképezése egy-egy konkrét területen. Elsősorban szimulált adatokon tudjuk vizsgálni a megvalósított módszereket.

Gondoljunk pl. arra, hogy egy idős személy vagy egy lábadozó beteg, esetleg egy informatikai rendszer napi tevékenységét, alakulását figyeljük meg, annak érdekében, hogy felmérjük minden rendben van-e. Fontos lenne bizonyos rendszeres tevékenységek felismerése, de pl. egy személynél a reggeli - ami jó esetben minden nap elfogyasztásra kerül - időpontja, a pontos elemei nem ismétlődnek mereven.

Ehhez szerintem kell némi matematikai érdeklődés, kísérletezőkedv, kreativitás, érdeklődés és munkakedv! (Kalandorok és lazsálni vágyók kíméljenek! :-))

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató