Modellvezérelt tervezés hatékony támogatása GPU alkalmazásával

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB414
Tel.:
+36 1 463-3579
Email: hegedusa (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A grafikus vezérlők (GPU) programozási lehetőségeinek kibővülésével lehetőség nyílt az általános célú számítások elvégzésére is nagymértékű párhuzamosítás és gyors adatkezelés mellett (az ún. GPGPU megközelítés). Manapság rengeteg tudományág képviselői alkalmazzák a grafikus kártyákat kölünféle számításokhoz (kémiai, fizikai, csillagászati szimulációk, adatbányászat, adatelemzés). Emellett egyre több fejlesztői szoftver alkalmaz grafikus kártya alapú gyorsítást (pl. Adobe Photoshop és Flash, HTML5, ArchiCAD, AutoCAD), ezért a GPU-k általános célú programozásának ismerete nagyon hasznos lehet.

Jelenleg a szoftvertervezés és ezen belül a modellvezérelt tervezés azonban egy olyan terület, ahol a GPU-kban rejlő lehetőségek kihasználása még nem igazán kezdődött meg, bár előfordulnak olyan esetek, ahol ez elképzelhető lenne.

A hallgató feladata a GPU-k általános célú programozásának alapismereteinek elsajátítása, valamint olyan megoldások tervezése, kidolgozása és implementálása, amelyek a modellvezérelt tervezés résztevékenységeit (modellkezelés, mintaillesztés, modelltranszformáció) képesek hatékonyan támogatni grafikus kártyák képességeinek kihasználásával.

Sikeres előrehaladás esetén a témából TDK dolgozat vagy akár tudományos publikáció, esetleg nagyobb közönség által is elismert szoftver készülhet.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató