Mikroszkopikus méretű partikulumok morfológiai paramétereinek mérése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
professor emeritus
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: tade (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv
A kozmikus sugárzás az űrből származó nagyenergiájú részecskékből áll, előfordul benne elektron, proton, gamma-sugárzás és rengetegféle atommag (partikulum). Ezeket a részecskéket rendszerint optikailag átlátszó közegű műanyag lapocskákkal, úgynevezett detektorokkal fogják fel, melyeket később laboratóriumi környezetben mikroszkópokkal analizálnak. Az analizálási folyamat első lépésében a képi információk feldolgozása történik, ezen belül is elsősorban a közegbe ágyazott, mikroszkopikus méretű partikulumok morfológiai paramétereinek mérése. A kinyert adatok segítségével következtetni lehet a kozmikus sugárzás összetevőire, energiájára és más fontos paraméterére.
 
A szakdolgozat feladata az optikailag átlátszó közegbe ágyazott, mikroszkopikus méretű partikulumok morfológiai paramétereinek mérésére szolgáló algoritmusok, azokat megvalósító szoftver megvalósítások kidolgozása, figyelembe véve az MTA MFA képfeldolgozó programcsomagjának (IMAN 2.0) implementációs adottságait. A csomag elvégzi a mikroszkópos képfeldolgozás lépéseinek egy részét (adott szinten), azaz a partikulumok detektálását, valamint egyszerű morfológiai paraméterek alapján egy fajta előzetes osztályozást. A szakdolgozat célja a programcsomag új funkciókkal és algoritmusokkal való kibővítése.
 
A szakdolgozat feladatának megoldásához:
1.     Ismertesse szakirodalom alapján a partikulumok detektálásának és osztályozásának problémakörét és az azokra alkalmas mikroszkópos mérési összeállításokat. Kísérelje meg a fizikai modell felállítását.
2.     Ismertesse szakirodalom alapján a szakdolgozat feladatához illeszkedő, illetve hasonló feladatokat megoldó tipikus eljárásokat, elemezze azok alkalmazhatóságát.
3.     Ismertesse röviden az implementációs környezetet (IMAN2.0), ezen belül a kiírt feladathoz kapcsolódó részeit.
4.     Fogalmazza meg a konkrét algoritmus/szoftver fejlsztési feladatát. Ehhez tartozóan foglalkozzon:
a.     Partikulumok detektálásnak magasabb szintű megoldásával.
b.     Adaptív háttérdetektálás megoldásával.
c.     Osztályozási funkció továbbfejlesztésével komplex alaki paraméterek meghatározásával.
d.     Nukleáris nyomok jellegzetességéhez leginkább illeszkedő alaki paraméterek meghatározásával, egymás takaró partikulumok szétválasztásával.
5.     Oldja meg a kidolgozott eljárás(ok) érdemleges tesztelését és értékelje az alkalmazhatóságukat.

A munkájának minden szakaszát követhető módon dokumentálja.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató