Menedzsmentkártya szerverekbe

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv
Gyakori, hogy a szerver szerepet betöltő számítógépek úgy hibásodnak meg, hogy azokat távolról nem lehet hozzáférni vagy újraindítani. Ugyanakkor a fizikai hozzáférés sok esetben nehézkes, a szerver pl. egy távoli szerverterembe található, stb. A probléma megoldására kidolgozásra kerültek a távoli elérést lehetővé tevő speciális menedzsment kártyák (remote management card), amelyek sajnos többnyire szervergyártó specifikusak, vagy legalábbis rendkívüli módon drágák.

Ennek megfelelő felvethető egy olyan távoli menedzselést lehetővé tevő kártya kifejlesztése, amely standard PC kompatibilis szerverekben is használható. A funkciók és HW interfészek (soros port, USB, VGA, stb.) pontos listája a munka során a lehetőségeket figyelembe véve határozható meg. Az Internetre a kártya Ethernet-en a TCP/IP protokollcsalád felhasználásával csatlakozik. A kártya funkcióit egy nagyobb teljesítményű 32 bites mikrovezérlő valósíthatja meg, amelyhez szabad forráskódú beágyazott operációs rendszert és TCP/IP protokoll implementációt használhatunk. A feladat lényegében a pontos specifikáció kidolgozása, a HW és az SW megtervezése és megvalósítása.

A feladat megoldásához szükséges a HW tervezésben és a mikrovezérlők programozásában alapvető jártasság, valamint az informatikai rendszerek menedzsmentje iránti érdeklődés.

A feladat egy hallgató számára kerül kiírásra. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplamatervként (MSc), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Kulcsszavak: Távoli menedzsment, szerver, TCP/IP, Ethernet, Linux.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató