Gyakorlatok

A gyakorlatok célja a Verilog HDL megismerése és a házi feladathoz hasonló tervezési feladat megoldásának részletes bemutatása egy egyedi példán keresztül.

A gyakorlatok során a Xilinx ISE fejlesztői környezetet használjuk, melynek van egy WebPack nevű ingyenes változata. A telepítőkészlet elsősorban innen vagy regisztráció után a Xilinx honlapjáról (Full installer for Windows - 6,18 GB) tölthető le. Fontos, hogy a telepítőt ne az operációs rendszer felhasználói adatokat tartalmazó könyvtárába (pl. User, Felhasználók, Desktop, Asztal, stb.) csomagoljuk ki, mert onnan indítva nem működik! A WebPack licensz innen tölthető le, melyet a kicsomagolás után adjunk meg a Xilinx licensz manager programnak a XILINXD_LICENSE_FILE mezőben (pl. D:\Xilinx\Xilinx.lic). A fejlesztői környezet alapesetben sajnos nem működik 64 bites Windows 8, 8.1 és 10 operációs rendszerek alatt. A problémára ezen útmutató ad megoldást (az 1. pont a lényeges), a szükséges program pedig innen tölthető le.

A szükséges szoftverek rendelkezésre állnak egy virtuális gépben is, ami a BME cloud-ban érhető el. Ezen belül a VIK Cloud-ba vagy a KIFÜ-NIIF Cloud-ba kell belépni és a Windows 10 ISE v3 template-t használva kell létrehozni a virtuális gépet. A felhőben lévő Xilinx ISE eléréséhez a következő útmutató ad segítséget: Cloud útmutató.

 

Verilog bevezető

1. gyakorlat ISE 14.6 projekt (kombinációs hálózatok, hierarchikus tervezés)

2. gyakorlat ISE 14.6 projekt (sorrendi hálózatok: Knight-Rider futófény, LNKO számítás v1)

3. gyakorlat ISE 14.6 projekt (sorrendi hálózatok: LNKO számítás v2)

4. és 5. gyakorlat ISE 14.6 projekt (UART periféria - FIFO, busz interfész, regiszterkészlet)

6. gyakorlat ISE 14.6 projekt (UART periféria - UART adó és vevő, tesztelés)

 

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató