Általános információk, ütemezés

Ütemezés (2019.)

A félév ütemezése hallgatói létszám függvénye, egyelőre készüljetek úgy, hogy minden héten (beleértve az első hetet is!) lesz mérés.

Jegyzetek

A mérésekhez kapcsolódó jegyzetek, útmutatók és példa fájlok a bal oldali jegyzetek menüpont alól érhetők el. Egyetemen kívüli letöltéshez be kell jelentkezni a MIT honlapra, amihez BME Címtár login/jelszó szükséges. A jobb felső "Bejelentkezés" menüben találtok egy "BME Címtár bejelentkezés" opciót, a belépés ezen keresztül történik.

Követelmények

A félév folyamán minden hallgatónak 5 mérést kell teljesítenie. Ebből egy sikertelen mérés pótolható a félév folyamán, függetlenül attól, hogy ez hiányzás vagy elégtelen osztályzat miatt szükséges. A mérések nagy része beugróval indul, melynek sikeres teljesítése a mérés megkezdésének feltétele. A beugró kérdésekre a mérési útmutatók tartalmaznak példákat, de bármilyen kérdés előfordulhat, ami a kiadott anyagok alapján megválaszolható. (Az előző mondat még mindig arra próbál utalni, hogy nem jó taktika bemagolni a mérési útmutatókban levő kérdésekre a wiki-n levő választ.) 

Az egyes mérések követelményei:

  • 0. mérés: Csoportbeosztás, illetve AVR előadás. Nincs beugró, és jegyzőkönyvet sem kell készíteni.
  • 1. mérés: Beugró elsősorban a 0. mérés előadása által lefedett anyagból, melyet 1-5-ig osztályzunk. A mérésről jegyzőkönyvet kell készíteni, melynek értékelése megfelelt/nem-megfelelt. Hiányzás vagy bukás esetén elveszik a pótlási lehetőség, de fizikailag ezt a mérést nem kell pótolni.
  • 2. mérés: Beugró az ATmega128 ismertető (FONTOS) jegyzet anyagából, 1-5-ig osztályozva. Jegyzőkönyv: megfelelt/nem megfelelt.
  • 3. mérés: A 2. mérésen kapott házi feladat befejezése, bemutatása. A házi feladat készültségi fokának követelményeit a mérési útmutató tartalmazza.
  • 4. mérés: Beugró a kiadott anyagokból (útmutató + távvezeték doksi) - és az általános iskolai ismeretekből: az Ohm törvény pl. nem szerepel az útmutatóban, de tudni kell. A jegyzőkönyv szokás szerint megfelelt/nem megfelelt. Hangsúlyoznám, hogy a műszeres mérésekről nagyon fontos jó jegyzőkönyvet készíteni, amiből még 3 hónap múlva is kiderül, hogy mit kell tekergetni a szkópon, illetve mit mivel kell összedugdosni.
  • 5. mérés: Beugró az útmutatóból. Itt is fontos a jó jegyzőkönyv.

A méréseken az órai munkát külön nem osztályozzuk, elsősorban azért, hogy az esetleges rosszabb osztályzat lehetősége ne csökkentse a kérdezési kedvet. Tehát: a cél az volna, hogy a 4 óra végére mindenki megértse a mérés anyagát, függetlenül attól, hogy ehhez mennyi segítségre van szüksége. Úgyhogy tessék nyugodtan kérdezni.

A félévet egy (gyakorlati) ellenőrző mérés (EM) zárja, melyet minden hallgató egyénileg végez. Az EM magában foglal asssembly és műszeres feladatokat (ezek külön-külön kerülnek osztályozásra, s mindkettőből el kell érni az elégséges szintet), időtartama 2 óra. ZH nincs. A félév végi jegyben 20% az 2-5 mérések beugróinak átlaga, 20% a 3. mérés HF osztályzata és 60% az EM osztályzatok átlaga (kerekítés csak a számítás legvégén történik). Az EM rész-osztályzatainak súlyozása: 40%-40% a két gyakorlati feladat és 20% az ellenőrző kérdés.

Tényleg fontos: az EM-re készülés egyik fontos forrás dokumentuma a jegyzőkönyv, tehát nyomatékosan kérnék mindenkit, hogy olyan jegyzőkönyvet készítsen, amiből ő 3 hónap távlatából is (újra) meg tudja érteni és reprodukálni tudja az adott mérést - különösképp igaz ez a műszeres (4. és 5.) mérésekre. A jegyzőkönyvvel szemben támasztott alapvető kritériumokat természetesen mindenkinek teljesíteni kell, de aki úgy érzi, hogy 200 képernyőmentés és 100 sor komment szükséges a reprodukálhatósághoz, az nyugodtan írjon ilyen jegyzőkönyvet. A 4. és 5. mérések esetén pedig praktikus lefényképezni a mérési elrendezést, még ha ott helyben ez nem is kerül be a jegyzőkönyvbe (de ennek sincs semmi akadálya).

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató