Csurcsia Péter Zoltán

doktorandusz
A doktorandusz fényképe

Elérhetőségek

Szoba: 
IE415
Iroda: 
1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2. I. ép. IE415
Személyes honlap: 
http://home.mit.bme.hu/~csurcsia/
Konzulens: 
Kollár István
Tanulmányok vége: 
2014

Bevezetés

Az önéletrajzban és a kutatási tevékenységekben említetteken kívül:

Alapvetően vidám személyiség vagyok, szeretem a társaságot, a beszélgetéseket, a vitázásokat. Szabadidőmet tipikusan barátaimmal és keresztlányommal osztom meg.

Segédkezet nyújtok a Tököli Mozgáskorlátozottak Egyesületében. Egyetemi körökben is aktívan részt veszek (pl. GBME).

Amennyiben kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal.

 

2011t-ől a Vrije Universiteit Brussels, Brüsszelben folytatom kutatásaimat, azonban elektronikus levélen keresztül elérhető vagyok.

Kutatás

Doktori téma: 
Dinamikus rendszerek mérése és identifikációja
Publikációs lista, tudománymetriai táblázat és szerzői oldalak:  ResearcherID  Scopus  Google Scholar

Mottó: Mit tegyünk, ha egy rendszeren csak zajos és torzított be- és kimenő jeleket tudunk mérni, de van egy jó számítógépünk?

Ha egy flexibilis robotkar vezérlőrendszerét meg akarjuk tervezni, egy épülő híd pilonjának rezgéseit aktív rezgéscsillapítóval szeretnénk csillapítani, jó autóbusz-karosszériát szeretnénk tervezni, vagy egy motor fogyasztását és szennyezőanyag-kibocsátását kell csökkentenünk, a kiindulópont mindig a rendszer matematikai modellje: differenciálegyenlet-rendszer, átviteli függvény, stb. Ezt azonban elméleti alapon meghatározni nehéz és pontatlan. Sokkal pontosabb modellt lehet felállítani a tényleges rendszeren végzett mérések alapján. A mérések azonban általában zajosak, a mérőrendszer torzítja a mért jeleket, és a mérést nem tudjuk elszigetelni a külső zavaroktól sem. Ezért a mérés megtervezése és a modell felállítása a mért jelekből gyakran valóságos művészet. Tanszékünkön részben ezzel az izgalmas kérdéskörrel foglalkozunk: mérünk, és a mért adatokból kiszűrjük a használható információt.

Mivel a számítógépek teljesítőképessége rohamosan nő, és egyre komplikáltabb számításokat lehet elfogadható időn belül elvégezni, az identifikációs módszerek kutatása az utóbbi években felgyorsult. Lehetővé vált a jelek komplex feldolgozása, a "teljes" információtartalom kinyerése.

Az identifikációval kapcsolatban sok területen folyik intenzív kutatás. Ilyenek:

  • gépkocsi-karosszériák mérése és modellezése (gerjesztés a kerekek helyén rázógéppel, vagy valódi úton haladva, a rezgések vizsgálata)

  • trükkös gerjesztőjelek és mérési elrendezések alkalmazása, a nemlinearitások és zajok hatásának csökkentése céljából

  • időben folytonos rendszerek (azaz szinte minden fizikai rendszer) modellezése folytonos ill. diszkrét időtartományban, a modellek pontossága és elvi korlátai

  • robosztus eljárások, melyek jó eredményt adnak akkor is, ha a feltételezések egy része nem teljesül, például a zaj nem Gauss-eloszlású

  • az identifikációs eljárások alkalmazása szűrőtervezésre

  • hatékony, az identifikációban eddig nem alkalmazott numerikus optimalizálási módszerek

  • stb.

Oktatás

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató