tiphib201

Típushibák az 1. házi feladat megoldásában:

 

  1. A legtöbben nem jutottak el a h magasság (6) kifejezéséig, hanem egy bonyolultabb képletet használtak. Ennek egyik hibája, hogy 3 paramétert is tartalmaz, amelyet pontosan kell ismerni (inga hossza, Föld tömege, gravitációs állandó). A másik, hogy az inga hossza nem pontosan ismert, mert a gyakorlati ingák nem matematikaiak. A lengésidő kifejezése viszont redukált ingahosszakkal a (4) szerinti fizikai ingára is, tehát, ha ugyanazt az ingát használjuk, kiesik a nem pontosan ismert paraméter. Ezért a bonyolultabb kifejezésre csak 1 pontot adtunk.
  2. A "hogyan mérnéd meg...?" kérdésre a válaszból legtöbb helyen hiányzott, hogy a rendszeres hibakomponenseket kell állandó értéken tartani, és ekkor van esély a mérés elvégzésére.
  3. Kérjük a számértékek mellett a mértékegységet is feltüntetni! A 2. példában ez több gondot is okozott. Egyrészt a szórás kifejezésének is térfogat dimenziója van (például centiliter, cl), másrészt a sűrűségfüggvény "magassága" is attól függ, milyen egységben mérünk. Centiliter egységben 1/10, deciliterben 1 a magassága.
  4. A 3. példában sok volt az elszámolás.
© 2010-2022 BME MIT