Kritikus Rendszerek Kutatócsoport

A BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén működő Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportot (ftsrg) 1994-ben alapította Prof. Pataricza András a hibatűrő számítástechnika kutatására és oktatására. A csoport az azóta eltelt években a rendszermodellezés, ‑tervezés és ‑ellenőrzés nemzetközileg jegyzett kutatócsoportjává vált, harmincnál is több európai kutatási és ipari együttműködésben kamatoztatva tudását. 2019-től megújult arculattal, Kritikus Rendszerek Kutatócsoport (Critical Systems Research Group) néven, de a jól bevált „ftsrg” rövidítéssel és mentalitással folytatjuk az első 25 év hagyományait. A csoport létszáma jelenleg 20 fő (beleértve a doktoranduszokat), amelyből 14 fő rendelkezik tudományos fokozattal.

A csoport mindennapi élete és aktuális eredményei, hírei a csoport weboldalán követhetők.

A kutatócsoport kutatási területei és kompetenciái a következőkben foglalhatók össze:

  • Kritikus rendszerek fejlesztése: Módszertanok, fejlesztési környezetek, technikák és technológiák a modellalapú kritikus informatikai és kiberfizikai rendszerek és alkalmazások tervezésére.
  • Ellenőrzés és tesztelés: Módszertanok, fejlesztési környezetek és technikák kidolgozása számítógépes rendszerek illetve szoftverek precíz mérnöki modellek és modell-transzformációk segítségével történő tervezéséhez, fejlesztéséhez és projektvezetéséhez.
  • Empirikus rendszertervezés: Teljesítmény és megbízhatósági követelmények kísérleti vizsgálata, mérése, analízise, méretezése származtatott modellek alapján, hibamodellezés.

A kutatócsoport oktatási tevékenysége elsősorban a következő képzéseket foglalja magába:

 

© 2010-2023 BME MIT