Red Pitaya nagysebességű adatgyűjtő kártyák és FPGA fejlesztő rendszerek a tanszéken

A hallgatói önálló munkák során mindig probléma volt az, hogy a mérések csak az egyetemen érhetők el. Ezért tanszékünk már régen dolgozik az Interneten elvégezhető, automatizált méréseket lehetővé hallgatói infrastruktúra kialakításán. A Red Pitaya kártyái pontosan ezt teszik lehetővé számunkra.

A kártyák két csatornás 125 MHz-es A/D és D/A, valamint számos digitális csatornával rendelkeznek, és minden funkciójuk elérhető a TCP/IP protokollcsaládon keresztül (alapesetben egy WEB szerveren keresztül). A gyártó és a kártyák körül kialakult ökoszisztémában számos alkalmazást, pl. oszcilloszkópot, tetszőleges hullámformát előállítani képes jelgenerátort, logikai analizátort tettek elérhetővé, és teljesen nyílt a rendszer szoftver interfésze (az Pythoban, Matlabban, NI Labview-ban programozható). A tanszéki hallgatók az FPGA-t is programozhatják a kártyákon szükség esetén további alkalmazások kifejlesztése céljából.

A kártyák a Pro Progressio Alapítvány szerezte be tanszékünk számára az Ericsson Hungary Kft. által adott támogatásból. A kártyák a gyártó, a Red Pitaya d.d. (Szlovénia) nagylelkű oktatási kedvezménye mellett kerültek beszerzésre.

© 2010-2024 BME MIT