A lélegeztetőgép elektronikájának kifejlesztésében a MIT vezető szerepet vállalt

A BME-HerO2 kísérleti lélegeztetőgépet a BME gépész- és villamosmérnök munkatársaiból álló csapat fejlesztette ki a Belügyminisztérium megbízásából néhány hónap alatt.

Célja a legfontosabb lélegeztetési funkciók biztosítása a COVID-19 vírus által fertőzött felnőtt páciensek részére, életmentés céljából, kórházi környezetben.

Egy ilyen fejlesztés normál körülmények között több évig tart (az orvosi készülékekre vonatkozó szabványok betartásával, tanúsítványok beszerzésével, klinikai kísérletek elvégzésével). A rendkívül rövid idejű fejlesztést a COVID-19 világjárvány rohamos terjedése indokolta, ugyanis a járvány elején nem lehetett megjósolni, hogy a hazai lélegeztetőgép-park elegendő lesz-e, illetve sikerül-e kellő számú és minőségű készüléket külföldről beszerezni.

Két változat készült ugyanarra a mechanikára épülve: a PLC-s vezérlésű „A” és a mikrovezérlős, saját fejlesztésű „C” változat. A mechanikát, pneumatikát és az „A” változat PLC-s szoftverét a GPK több tanszékének 20 munkatársa fejlesztette ki dr. Kovács József Gábor vezetésével, a „C” változat biztonsági architektúráját, elektronikáját és szoftverét a VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) 11 munkatársa dr. Dabóczi Tamás tanszékvezető vezetésével, bevonva más tanszékek (IIT, AUT, VET) egy-egy munkatársát és két külső műszaki szakértőt. Dr. Elek Jenő és dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet főorvosai az orvosszakértők.

 

A fejlesztés mérföldkövei

2020.03.12.

  • A belügyminiszter felkérte a BME rektorát, hogy a COVID-19 járványra való tekintettel a Műegyetem munkatársai 2-3 hónap alatt fejlesszenek ki egy sorozatgyártásra alkalmas lélegeztetőgépet. A projektmenedzsment felelőssége dr. Kovács József Gáborra, a GPK Polimertechnika Tanszék tanszékvezető helyettesére hárult. Az elektronikai fejlesztések irányítására Rektor úr Dabóczi Tamást, tanszékünk vezetőjét kérte fel.

 

2020.04.18.

  • Bemutatták a kormányfőnek a lélegeztetőgép „A” változatát.

Forrás: Link

 

2020.05.28.

  • Átadták BM Heros Zrt. pormentes gyártócsarnokát, ahol elindult az „A” változat sorozatgyártása.
  • A VIK ugyanitt bemutatta a „C” változat mintapéldányát.

Forrás: Link

 

2020.06.22.

  • A Pro Progressio Alapítvány Innovációs nagydíjjal tüntette ki a lélegeztetőgépet megalkotó csapatot.
  • Bejelentették, hogy hamarosan elindulnak a klinikai tesztelések az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, az Országos Onkológiai Intézetben és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetben.

Forrás: Link

 

2020. augusztus (terv)

  • Elindul a „C” változat sorozatgyártása a BM Heros Zrt-nél.

 

© 2010-2024 BME MIT