IoT megoldás a levegő minőségének a vizsgálatára

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2020
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Az oktatási intézményekben a levegő minőség gyakran egy elhanyagolt szempont, amikor az oktatás hatékonyságát vizsgáljuk. Újabb tudományos vizsgálatok alapján azonban a levegő minőség, különösen a magas szén-dioxid (CO2) koncentráció, komolyan képes nem csak a diákok és az oktatók általános jó közérzetét, hanem a konkrét tanulási képességet is negatívan befolyásolni. Ugyanakkor kevés objektív mérést végeznek az oktatási intézményekben, elsősorban az elérhető rendszerek hiányoznak.

A tanszéken kidolgozásra került egy prototípus levegőminőség vizsgáló rendszer a Silicon Labs Thunberboard 1 és 2 Bluetooth LE szenzorkártyái és BeagleBone egykártyás számítógépek felhasználásával (ezek illesztik a Bluetooth LE szenzorrendszert az Internetre átjáróként). A rendszerben az adatokat a CACTI adatgyűjtő és vizualizációs keretrendszer gyűjti és jeleníti meg a felhasználók számára.

A feladat ennek a rendszernek a megismerése, és továbbfejlesztése. A továbbfejlesztés iránya egyeztetés tárgya, de elsősorban a cél a rendszer üzemeltethetőségének, megbízhatóságának, telepíthetőségének a javítása, a mérés pontosságának vizsgálata, az adatok további feldolgozása, valamint az adatok hallgatók által elérhetőségének a növelése.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Példa a jelenleg folyamatosan üzemelő rendszerből, ami az autóforgalom miatt megugró CO2 szintet mutatja  egy munkanap reggelén (a szellőztető rendszer beszívja azt).

BeagleBone Black IAQ - Sense_2 CO2 Lvl

 

 

© 2010-2024 BME MIT