RISC-V alapú rendszer megvalósítása Logsys Kintex-7 FPGA kártyán

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: szanto (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2020
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Az elmúlt években a szabadon hozzáférhető RISC-V utasításkészletet használó processzorok döbbenetes sebességgel terjednek, az utasításkészletet fejlesztő alapítványban gyakorlatilag minden jelentősebb iparági képviselő szerepelteti magát. Ezzel prárhuzamosan egyre több, akár ASIC, akár FPGA megvalósításra szánt nyílt forráskódú CPU implementáció is napvilágot látott (Wsetern Digital, SiFive, VexRiscv).

A feladat célja egy vagy több létező RISC-V CPU mag felhasználásával egy teszt rendszer kialakítása Logsys Kintex-7 kártyán, illetve a kialakított rendszer összehasonlítása a xilinx saját MicroBlaze processzorával teljesítmény-erőforrás igény szempontjából. Cél egy olyan processzor IP létrehozása, amely egyszerűen használható Xilinx Vivado környezetben.

A feladat magában foglalja a jelenleg elérhető RISC-V utasításkészltre épülő megvalósítások feltérképezését, a tesztrendszer kialakítását, valamint a teljesítmény mérését. További lépés lehet egy meglévő IP módosítása, vagy saját IP készítése is.

© 2010-2024 BME MIT