Mikrovezérlő clock tree konfiguráció generálása

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitated associate professor
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Egy modern mikrovezérlő magjai és perifériái több különböző, egymáshoz képes bizonyos kényszereket teljesítő órajelről járnak.  Ezek beállítása, úgy, hogy az egymáshoz viszonyított kényszerek teljesüljenek (pl. a CPU órajele legyen 200 MHz, a FlexRay perifériáé pedig 80MHz) nem triviális feladat és egy hibásan beállított clock tree nehezen felderíthető hibákat okoz a viselkedésben (pl. magok és a periféria között megosztottan használt memóriatartalom korrupciója).

A hallgató feladata egy az autóiparban tipikus mikrovezérlő órajel-generálási sémájának a felderítése és egy annak konfigurálását segítő alkalmazás fejlesztése.  Az elképzelt alkalmazásnak a felhasználó megadhatja a magok, perifériák stb. elvárt órajelét, az alkalmazás ellenőrzi, hogy teljesülnek-e a vezérlő dokumentációjában leírt függőségek, majd generál egy C forrást, amely beállítja a clock treet a felhasználó igényeinek megfelelően.

Az egy féléves feladat megoldása során a hallgató megismerkedik egy modern mikrovezérlő órajel-generálási szabályaival, a magok és perifériák órajelének beállításával és a kódgenerálás alapjaival.  A hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik a beágyazott szoftvermodulokat fejlesztik.

© 2010-2024 BME MIT