Biztonságkritikus rendszerek tervezése

Lecturers

A munkatárs fényképe
habilitated associate professor
Szoba: IB421
Tel.:
+36 1 463-3598
Email: majzik (*) mit * bme * hu

Announcements

Syndicate content

Introduction

A képzés azoknak a beágyazott rendszereknek a tervezési specialitásait tárgyalja, amelyek működése hozzájárulhat veszély, illetve adott környezeti feltételek mellett baleset vagy anyagi kár kialakulásához (ilyen rendszereket találunk például jármű fedélzeti, közlekedés- és folyamatirányítási alkalmazásokban is). A képzésen résztvevők megismerik a biztonságkritikus rendszerek (sok esetben szabványban is rögzített) konstrukciós alapelveit, a tervezői döntéseket igazoló biztonsági és megbízhatósági analízist, valamint a szisztematikus verifikáció módszereit.

Tematika

  • A rendszer- és szoftverbiztonság koncepciója: Baleset, kockázat, biztonság fogalma. A biztonságintegritási szint. A megbízhatóság, rendelkezésre állás és a biztonságosság kritériumai és mérőszámai. Biztonsági követelmények specifikálása. Biztonságkritikus rendszerek fejlesztési szabványainak alapelvei.
  • Az architektúra tervezés alapelvei és tipikus megoldásai biztonságkritikus rendszerek esetén: A biztonságos működés általános feltételei hibák bekövetkezésekor. Architektúra tervezési minták fail-stop illetve fail-operational jellegű működéshez. Hibatűrés állandósult és tranziens hardver hibák esetén (TMR, NMR struktúrák, a hibadetektálás és helyreállítás szoftveres módszerei). Hibatűrés szoftver tervezési hibák esetén (N-verziós programozás, javító blokkok). Az egyes megoldások tipikus erőforrás- és időigénye.
  • A veszély analízis módszerei a tervezői döntések elemzéséhez: A veszély analízis alapvető módszereinek áttekintése. Kvalitatív és kvantitatív veszély analízis technikák: Hibafa, eseményfa, ok-következmény analízis, FMEA, FMECA. Kockázati mátrix felépítése az analízis alapján. Az általános kockázatcsökkentési módszerek áttekintése.
  • Megbízhatósági analízis módszerek a szolgáltatásbiztonsági követelmények teljesítésének igazolásához: Kombinatorikus modellek használata komponensek független hibái esetén. A megbízhatósági blokk diagram felépítése, soros, párhuzamos, szavazásos struktúrák analízise.
  • Tesztelés és ellenőrzés biztonságkritikus szoftverek esetén: Forráskód analízis. A szisztematikus tesztelés specifikáció alapú és struktúra alapú technikái. A tesztelés minőségi metrikái (fedettségi mértékek). Integrációs tesztelés komplex rendszerekben. A tesztek és teszteredmények dokumentálása.
  • A formális modelleken alapuló tervezés, helyességigazolás és kódgenerálás: Formális modellek időfüggő viselkedésű beágyazott vezérlőkhöz. A követelmények formalizálása és formális verifikáció modellellenőrzéssel. Kódgenerálás illetve monitor szintézis precíz modellek alapján (kitekintés).
  • Biztonságkritikus rendszerek fejlesztési szabványai: Az IEC 61508 szabvány felépítésének áttekintése. A biztonságkritikus szoftverfejlesztés technikái és intézkedései a szabványban.

További tudnivalók

Módszertan

  • Előadás
  • Tervezési és analízis példák bemutatása

Kiknek szól a tanfolyam?
Biztonságkritikus szoftvereket tervező, implementáló, tesztelő mérnököknek.

A tréningen való részvétel előfeltétele
Műszaki felsőfokú végzettség és programozási ismeretek (C vagy C++).

A tanfolyam időtartama: 2 nap (16 óra)

Minimális csoportlétszám: 6 fő

Maximális csoportlétszám: 20 fő (vagy helyszíntől függően megegyezés szerint)

Helyszín: BME-MIT vagy megrendelő telephelye (megegyezés szerint)

Jelentkezés és további információk: itt.

© 2010-2024 BME MIT