Kódgenerálás és szoftverfejlesztés beágyazott eszközökre

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitated associate professor
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A modern modellező nyelvek gazdag eszközkészletet kínálnak a szoftver különböző statikus és dinamikus jellemzőjének vizuális leírására (pl. osztály- és komponensdiagramok, szekvenciadiagramok, állapottérképek, aktivitásdiagramok, pszeudokód stb.).  Ezek segítségével gyorsan leírható, dokumentálható és megérthető a szoftver egy-egy fontos jellemzője, pl. algoritmusok felépítése, kommunikációs protokollok, moduláris vagy akár elosztott rendszerek elemei közötti kommunikációs kapcsolatok (ilyen modellekkel mindannyian találkoztatok egyetemi tanulmányaitok és hobby fejlesztéseitek során).  Bizonyára felismertétek ugyanakkor azt a kényelmetlen absztrakciós rést is, ami a modellező nyelvek grafikus világa és a beágyazott szoftverfejlesztés kódorientált nézőpontja között feszül (pl. egy kommunikációs protokollt néhány perc lerajzolni, de hosszadalmas, sok hibázási lehetőséget rejtő mechanikus programozási munka a megvalósítása).  Ennek a problémának az áthidalására szokás kódgenerátorokat használni, amelyek beolvasnak egy modellt és ez alapján generálják a forráskód nagy részét.

Ha ezt a témát választod, az lesz a feladatod, hogy válassz egy téged érdeklő kódgenerálási problémát (pl. komponensek kommunikációja, állapottérkép, akár saját szöveges formátum, stb.), egy beágyazott célplatformot (pl. mbed, Arduino, Raspberry Pi, stb.) és fejlessz egy ilyen kódgenerátort.  A munka előkészítése során közösen megbeszéljük, hogy mi a konkrét feladat és az elérendő célok.

A munka során folyamatosan segítséget kapsz a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik a vállalat kódgenerátorait fejlesztik.  Érdeklődés és megfelelő előrehaladás esetén a feladat szakdolgozat vagy diplomaterv témává fejleszthető.  A témát többen is választhatjátok, akár párban is, úgy, hogy az egyik jelentkező kódgenerátort ír, a másik hallgató pedig egy alkalmazást fejleszt hozzá.  A feladat ideális gyakorlati kiegészítése a AUTOSAR alapú autóipari szoftverrendszerek (VIMIAV15) című tárgyban oktatott modellezési és beágyazott rendszer fejlesztési ismereteknek.

© 2010-2024 BME MIT