Tudománymetriai adatok programozott gyűjtése

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
PhD student
Szoba: IE415

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor

A kutatók tudománymetriai adatainak (publikációkkal összefüggő mérőszámainak) nyilvántartása kulcsontosságú a szerzők megítélése szempontjából. Pályázatok elbírálásakor, tudományos fokozatok (PhD, habilitáció, MTA doktora cím) odaítélésekor, kutatói állások meghirdetésekor kiemelt jelentőséggel bír, hogy a vizsgált kutatók milyen publikációs mérőszámokkal rendelkeznek. Ezeket a mérőszámokat számos nagy adatbázis (Web of Science, Scopus, ResearchGate, Google Scholar, IEEE Xplore, stb.) illetve a Magyar Tudományos Művek Tára is nyilvántartja. Ezek az adatbázisok azonban gyakran egymástól lényegesen eltérő értékeket tartalmaznak. A vizsgált kutatóról alkotott általános kép kialakításához az ezen adatbázisokban tárolt mérőszámok mindegyikére szükség van.

A hallgató feladata egy metaadatbázis látrehozása, amely az egyes nagy adatbázisokhoz  - API-kon keresztül, vagy az oldalak parszolásával - kapcsolódva programozottan összegyűjti az egyes kutatók főbb publikációs mérőszámait és ezeket az adatbázison belül hatékonyan kereshetővé és megjeleníthetővé teszi. A feledat megoldásához algoritmikus gondolkodás, illetve alapvető webes és programozási ismeretek szükségesek. A JavaScript, PhP, SQL, XML nyelvek ismerete előny , de nem követelmény.

Jó előrehaladás esetén elképzelhető az elkészült metaadatbázis integrálása a BME Címtárba, illetve a BME webes felületére.

A feladatra BSc és MSc hallgatók jelentkezését egyaránt várom.

 

© 2010-2024 BME MIT