Beágyazott LIN driver fejlesztése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitated associate professor
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A korszerű járművek összetett funkcióit egymással kommunikációs kapcsolatban álló vezérlőegységek (ECU) valósítják meg.  A vezérlőegységek fejlesztése során a tesztelés elengedhetetlen része ezen kommunikáció megfigyelése, valamint a vezérlőegység környezetének szimulálása.  A fejlesztés alatt álló ECU és a tesztelő környezetet futtató PC közötti kommunikációt egy házon belül fejlesztett Gateway hardver teszi lehetővé.  A Gateway beágyazott (C nyelven implementált) szoftvere által megvalósított szolgáltatásoknak a PC oldaláról való eléréséhez egy Java nyelven írt driver nyújt segítséget.

A hallgató feladata a Gateway szolgáltatásainak kiegészítése a LIN protokoll támogatásával és a hozzá kapcsolódó specifikus funkciókkal.  Ehhez először a Gateway beágyazott szoftverének architektúráját kell megismernie, majd ezt követően az ebbe illeszkedő LIN driver implementálását kell elvégeznie.  Az alacsonyszintű funkciók megvalósítása után a Gateway funkcióinak PC oldalról történő elérést biztosító Java API kiegészítésével biztosítani kell az implementált funkciók magas szintű hozzáférhetőségét.

A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a Gateway beágyazott szoftver architektúrájának felépítését, valamint az alkalmazott mikrovezérlő LIN perifériájának működését. Beágyazott C fejlesztési tapasztalatokra tehet szert, valamint egy egyszerű Java program implementálásának keretein belül alapvető Java programozási ismereteket is szerezhet.  A munka során a hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik az említett eszközt is fejlesztik.  A feladat egyéni érdeklődésnek megfelelően testre szabható.

A feladat megoldása során olyan keresett és piacképes tudás szerezhető, amely közvetlenül kamatoztatható beágyazott kommunikációs rendszereket fejlesztő cégeknél és természetesen a hazánkban dinamikusan bővülő autóipari szoftverfejlesztésben. A feladat ideális gyakorlati kiegészítése a AUTOSAR alapú autóipari szoftverrendszerek (VIMIAV15) című tárgyban oktatott modellezési ismereteknek.

© 2010-2024 BME MIT