Adatbázis-integráció webes környezetben

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: meszaros (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Seláf Levente, ELTE

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Külső témakiírás (ELTE)

Az Európai Unió több irodalomtörténeti kutatóközpontja fejleszt költészeti adatbázisokat. Egy uniós kutatási projekt keretében igyekszünk ezeket összekapcsolni. A program résztvevői magyar (ELTE, SZTE,) francia (Toulouse), angol (Oxford), spanyol (Santiago de Compostela, Madrid-UNED), olasz (Roma-La Sapienza), német egyetemek, kutatóintézetek. Ebbe a nagyszabású tervbe illeszkedik a végrehajtandó feladat.

A feladat kiindulópontja egy középkori francia versek adatait tartalmazó, Magyarországon fejlesztett adatbázis, a Nouveau Naetebus (nouveaunaetebus.elte.hu).
A munka során az említett adatbázist kell úgy továbbfejleszteni és átalakítani, hogy más hasonló költészeti és könyvtári adatbázisokkal összeköthető legyen akár egy központi keresőfelületen keresztül, Open Search vagy Linked data modellek segítségével, akár közvetlenül, illetve előkészíteni egy "full text", szövegkiadást is tartalmazó adatbázis kiépítését.
A feladathoz tartozik a lehetséges összekötési lehetőségek feltérképezése, megvalósítási követelményeinek megfogalmazása, végső soron pedig ezen összekapcsolási lehetőségek közül egy vagy több megvalósítása, részben a TEI jelölőnyelv segítségével.
Néhány példa az összekapcsolásra váró adatbázisok közül:

http://deaf-server.adw.uni-heidelberg.de/

http://jonas.irht.cnrs.fr/

http://gallica.bnf.fr/

http://csm.mml.ox.ac.uk/

http://www.bedt.it/BEdT_04_25/index.aspx

http://www.cirp.es/pls/bdo2/f?p=MEDDB2

Kompetenciák

A Nouveau Naetebus lelkét egy PostgreSQL adatbázis adja. Magának a PostgreSQL adatbázis-kezelőnek az ismerete nem szükséges a feladat elvégzéséhez, valójában csak az adatbázis megszólítása az érdekes a feladat szempontjából, tehát előny az SQL mint programnyelv ismerete.
Továbbá előnyt jelentenek az XML, PHP, JavaScript és más webes programozási nyelvek ismerete.

© 2010-2024 BME MIT