Nagypontoságú óraszinkronizáció vezeték nélküli szenzorhálózatokban

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Kovács Krisztián, Silicon Labs

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A vezeték nélküli szenzorhálózatokban sokszor felmerül, hogy a szenzor node-oknak nagyon pontosan egy időben kéne méréseket végezniük vagy például beavatkozniuk. Ez csak úgy oldható meg, hogy a node-ok lokális óráikat szinkronizálják, hiszen minden óra magára hagyva a többi órától eltérően és egyre pontatlanabbul jár. A vezeték szenzorhálózatokan, elsősorban Ethernet esetén kidolgázásra került az IEEE 1588 szabvány, amely segítségével jóval mikroszenkundum alatti hibával szinkronizálhatók az eszközök órái. Az IEEE 1588 esetén ehhez a hardver speciális használata szükséges (hardver időbélyegekkel működik a rendszer). Hasonló módon megoldható lenne ez a probléma vezeték nélküli szenzorhálózatokkal is, ha azok rendelkeznek speciális HW elemekkel.

A Silicon Laboratories magyarországi telephelyének HW és szakmai támogatásával szervezünk egy kisebb hallgatói csoportot (3-4 fő maximum) ilyen technológiák kísérleti fejlesztésére. A fejlesztés során a Silicon Laboratories legmodernebb kis fogyasztású, vezeték-nélküli telepes működésre optimalizált ARM Cortex-M mikorvezérlőinek és rádiós fejlesztőrendszereinek megismerésésre és azon végzett fejlesztésre lesz lehetősége a témához csatlakozó hallgatóknak.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

© 2010-2024 BME MIT