Hálózatba Kapcsolt Beágyazott Rendszerek Laboratórium

A Hálózatba Kapcsolt Beágyazott Rendszerek Laboratórium (Network Embedded System Laboratory) elsődleges célja olyan kutatásokban történő részvétel, amely szorosan kapcsolódik a beágyazott rendszerek vezetékes és vezeték nélkül kommunikációjához, és azok információs rendszerekhez, vagy akár az Internet-hez történő illesztéséhez.

Az alkalmazott technológiák köre széles, többnyire a fejlesztett rendszerek tartalmaznak mikrovezérlőt vagy nagyobb teljesítményű processzort, beágyazott operációs rendszert, vagy általános célú operációs rendszert (elsősorban Linux-ot), és többnyire különböző hálózati interfészeket, szenzorokat, beavatkozókat. Az alkalmazott protokollok között az Ethernet, Bluetooth, IEEE 802.11 és IEEE 802.15, TCP/IP, ZigBEE és 6LoWPAN, és a WEB-es technológiák alkalmazása, stb. merül fel. A csoport részt vesz a Time Sensitive Networks témakörrel kapcsolatos kutatásokban is, amely a beágyazott rendszerek területén fog a közeljövőben nagyon fontossá vállni.

A laboratórium aktív az autóipari kommunikáció (CAN, LIN, FlexRay), a szenzorhálózatok (intelligens lakás, intelligens épület, ipari adatgyűjtés és feldolgozás, informatikai eszközökkel segített életvitel, stb.), és az Ethernet és TCP/IP beágyazott alkalmazásainak területén.

A laboratórium nagy gyakorlattal rendelkezik a különböző mikrovezérlők (elsősorban ARM Cortex-M, Cortex-R) és beágyazott alkalmazás processzorok (x86 és Cortex-A) alkalmazástechnikájában, valamint ezeken a processzorokon használható operációs rendszerekben (Linux, FreeRTOS, uCOS, BSD UNIX). A projektjeink megvalósítása során a nagyobb teljesítményű rendszerekben az egykártyás számítógépek (Single Board Computer) használatát javasoljuk, tapasztalatokkal rendelkezünk a Intel Edison, Galileo, a Raspberry-PI különböző verzió, Beagleboard és Beaglebone, valamint az Freescale i.MX család egykártyás számítógépeivel.

 

Galileo Gen2 kárty

TI Connected Launchpas

 

 

© 2010-2024 BME MIT