Pontos vérnyomásmérés

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
professor emeritus
Szoba: IE440
Tel.:
+36 1 463-2572
Email: jobbagy (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Mersich András

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2022
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Vérnyomásmérő mandzsetta átviteli függvényének karakterizálása

 

Feladat:

A vérnyomásmérő mandzsetta tisztán méréstechnikai szemmel nézve nem más, mint egy szenzor. Feladata a felkari artéria pulzálásából adódó térfogatváltozást (AC csatolt bementei jel) nyomásváltozássá alakítani, illetve ez utóbbit pontosan mérni (kimeneti jel). Mindeközben a mandzsetta DC alapjele, maga a felkart elszorító nyomás, tetszőlegesen állítható. Ez az egyszerű mechanikus szenzor fenti értelmezésben leírható egy átviteli függvénnyel. Ez a nem-ideális transzfer karakterisztika többek között függ a DC alapjeltől, a mandzsetta típusától és anyagától, a felhelyezés módjától.

Az átviteli függvény nem-lineáris viselkedése azt eredményezi, hogy a magas szintű, mandzsettanyomás mérésén alapuló diagnosztikai algoritmusok (pl. oszcillometriás vérnyomásmérés, artériafal rugalmasságát becslő eljárások) torzított bemeneti jelen futnak le. Ez a hatás, bizonyos körülmények között, jelentős kvantitatív hibát okoz.

A hallgató feladata egy olyan mérési elrendezés felépítése, melyben lehetséges különböző mandzsetták átviteli függvényének karakterizálása. Ehhez elkészítendő egy a mandzsettában egységnyi térfogatváltozást indukáló generátor, illetve egy mérésadatgyűjtő rendszer, ami képes a mandzsetta nyomását állítani és azt precízen mérni. Az elkészült elrendezésben összehasonlító méréseket kell végezni melynek célja az átviteli függvényt torzító hatások feltérképezése. Harmadik lépésként meg kell vizsgálni a magas szintű diagnosztikai algoritmusok érzékenységét fent meghatározott torzító hatásokra.

 

MSc Önálló laboratórium + Diplomatervezés

1 hallgató

© 2010-2024 BME MIT