UWB alapú nagypontosságú óraszinkronozáció és lokalizáció

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
associate professor
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv, doktori (PhD)

Az Ultra-WideBand (UWB) rádiók az IEEE 802.15.4 szabványrendszer egy újabb kiegészítései. Lehetővé teszik a kis hatótávolságú (100m maximum) kis sebességű (max. 6.8 Mbps) kommunikációt, elsősorban szenzorhálózati alkalmazásokban. A különleges tulajdonságuk, hogy felkészítették őket a nagy pontosságú pozíció lokalizáció és óraszinkronizáció megvalósítására is, ezzel alkalmasak a nagy piaci potenciállal rendelkező beltéri óraszinkronozációs és lokalizációs piaci igények megvalósítására.

A tanszéken korábbi hallgatói munka során elkészült egy BeagleBone Black bővítő kártya a DecaWave Limited DWM1000-es UWB moduljával és a DWM1000 szoftver is portolásra került Linux alá (ez fut a Beaglebone-on). Ezt a modult és az elkészült SW-t felhasználva kezdhetők meg a óraszinkronozációs és lokalizációs alkalmazások fejlesztése.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Az elkészült kártya 3D modellje (KiCaD PCB tervezőben készült).

 

© 2010-2024 BME MIT