Rezgésakusztikai rendszer optimalizálása (ThyssenKrupp)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE415
Tel.:
+36 1 463-3585
Email: renczes (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Kimpián Tibor (thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.)

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2022
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A thyssenkrupp budapesti telephelyén 1999 óta foglalkozunk személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésével, a cégcsoporton belül egyedüli elektronikai és szoftverfejlesztési kompetenciaközpontként. A napjainkban egyre növekvő népszerűségnek örvendő, csendes hibrid és teljesen elektromos hajtásláncú autók fejlesztése során kiemelt figyelmet kell fordítani a kormányrendszer rezgésakusztikai viselkedésére.

A kormányrendszer vezérlő szoftverében számos olyan funkció található, melynek célja, hogy a rendszer által kibocsátott rezgést és zajt csökkentse. Ezeknek általában számos állítható paraméterük van, melyek közül az optimális kombináció megtalálása nem triviális feladat. Egyrészt a kézi hangolás időigényes és tapasztalatot igényel, másrészt a nagy paramétertérnek és funkció (függvény) nemlinearitásának köszönhetően a hagyományos optimumkereső módszerek nem adnak megbízható megoldást.

A hallgató feladata, hogy egy szimulált környezet segítségével megismerje a funkció működését, feltérképezze a paraméter teret és keressen olyan minimumkereső algoritmust, mely képes sok paraméterrel rendelkező, nemlineáris függvények minimumának megtalálására. Az egyik nemkonvencionális megoldás lehet a genetikus algoritmusok használata.

 

© 2010-2023 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató