Vasúti fedélzeti számítógép hibajegyeinek elemzése (Siemens Mobility Kft.)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
adjunktus
Szoba: IE415
Tel.:
+36 1 463-3585
Email: renczes (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Kocsis-Magyar Melinda, Siemens Mobility Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2021
A kiírás jellege: 
önálló labor

A korszerű vasúti rendszerek ma már olyan fedélzeti számítógépet is tartalmaznak, amely a vonatok befolyásolását, veszélyhelyzetben megállítását is képesek elvégezni. Ma már a fejlett világ országaiban a hatósági előírások kötelezően előírják a vonatbefolyásoló rendszerek használatát. Ezen fedélzeti eszközök fejlesztése során nélkülözhetetlen a termék biztonságosságának ellenőrzése és igazolása a fejlesztési folyamat minden szakaszában.

A hallgató feladata a fedélzeti számítógép szoftverfejlesztési folyamatának segítése a szoftverhibák javítási folyamatának ellenőrzésével. Az ellenőrzést segítő program kifejlesztése és tesztelése megkönnyíti a hibajavítás esetleges hiányosságainak feltárását illetve annak igazolását, hogy a változások során a program más funkciói nem sérülnek.

A hallgató részletes feladatai:

  • Írjon egy szoftvert C++ nyelven, melynek egyik funkciója a hibajegyek, követelmények és szoftver specifikáció beolvasása 
  • A program segítségével kapcsolja össze a hibajegyet a hozzá tartozó követelményekkel és specifikációs elemekkel (ID-k segítségével)
  • Végezzen ellenőrzést a hibajegy és a követelmény biztonságossági szintjének összevetésével, hiba esetén azt jelezze
  • Készítsen grafikus felhasználói felületet (GUI) a programhoz

 

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató