Szélerőművek termelés-előrejelzésének támogatása

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
adjunktus
Szoba: IE415
Tel.:
+36 1 463-3585
Email: renczes (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Napjainkban a megújuló energiaforrások egyre nagyobb teret hódítanak a villamosenergia-piacon. A szélenergia az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező megújuló energiaforrás. Jól mutatja ezt, hogy az Európai Unió területén immár 142 GW-nyi szélerőmű-teljesítmény áll rendelkezésre - összehasonlításként hazánk teljes villamosenergia-igénye 10 GW alatt van.

A szélerőművek alkalmazhatóságának egyik legnagyobb hátránya, hogy nehéz előre megbecsülni, mekkora lesz a a termelt energiamennyiség. A villamosenergia-rendszer egyensúlyának megtartása mellett csak úgy lehet tovább növelni a szélerőművi kapacitást, ha a jelenleginél pontosabb becslést tudunk adni a termelt szélenergiára. 

Míg a meteorológusok szélsebesség-előrejelzést tudnak készíteni, a rendszerirányító számára a termelt energia a kérdés - a kettő közötti kapcsolatot a szélsebesség-teljesítmény jelleggörbe adja meg. Bár a gyári adatok általában rendelkezésre állnak, egy jó minőségű becsléshez szükség van a jelleggörbe pontos meghatározására mért adatokból.

A feladat a szélsebesség-teljesítmény jelleggörbe illesztésére szolgáló módszerek áttekintése, illetve ezek összehasonlítása - megfelelő előrehaladás esetén akár új módszerek kidolgozása.

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató