Beágyazott rendszer vezérlésének implementálása USB porton IoT eszközre alapozva

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
tanársegéd
Szoba: IE413
Tel.:
+36 1 463-2673
Email: krebesz (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2021
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A feladat a TRF6900A vezeték nélküli adatátvitel megvalósítására alkalmas System-On-Chip (SoC) IC-t tartalmazó evaluation board-hoz (EVM) kapcsolódik. A board fizikailag a PC párhuzamos kapuján keresztül vezérelhető egy, a gyártó (TI) által specifikált soros adatátvitel alkalmazásával egy grafikus felhasználói program segítségével. Ennek része a vezeték nélküli átvitelt megvalósító SoC IC funkcionális blokkjainak vezérlése (aktív állapot, paraméterek, stb.) és a digitális frekvenciaszintézishez kapcsolódó paraméterek megadása (frekvenciaérték, kvarchibakompenzálás, modulációs paraméterek, stb.) regiszter szinten. A párhuzamos kapu azonban tűnik el eszközeinkből, illetve az újabb operációs rendszerek (Win7 64bit és felette) nem engednek regiszter szintű hozzáférést a párhuzamos kapuhoz. Ennek következménye, hogy a TRF6900A EVM a TI által biztosított vezérlő SW-el nem használható. A probléma szélesebb körű jelen esetnél, hiszen a régóta használt interfészek az eszközök csökkenő fizikai méretei miatt tűnnek el és egyre inkább a mind kisebb méretű USB szabványokkal kell őket helyettesíteni.

A feladat elvégzése során a hallgató képessé válik komunikációs protokoll implementálására, IoT eszköz és fejlesztői környezetének kezelésére, felhasználói grafikus szoftver elkészítésére.

Elképzelhető és skálázható feladatok: (i) NodeMCU Lua WIFI (ESP8266-CP2102) IoT egységgel interfész megvalósítása a PC USB portja és a TRF6900A EVM párhuzamos portja között, (ii) a TRF6900A kommunikációjának implementálása a módosított interfészre, (iii) a felhasználói grafikus vezérlő szoftver megírása, amely az eredeti TI szoftverrel közel azonos szolgáltatást nyújt (a TI SW működése nem dokumentált, csak a felhasználói felület) és (iv) weben keresztül történő vezérlés az IoT eszköz segítségével.


© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató