Pótkocsi orientációjának kamera alapú mérése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
tanszékvezető, egyetemi tanár
Szoba: IE442
Tel.:
+36 1 463-2065
Email: daboczi (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Betelt (aktív, de nincs szabad hely)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor

Nyergesvontatók biztonságos közlekédését sok szenzor segítí. Ezek egyike a nyergesvontató melletti térrészben figyeli, hogy nincs-e gyalogos a közelben. A gyalogos felismerésének hatékonyságát rontja, amikor a nyergesvontató kanyarodik, és a vontatmány (pótkocsi) belelóg a felügyelt térrészbe. Ennek javítására a nyergesvontató orientációját is mérni kell.

A hallgató feladata a pótkocsi orientációjának kamera alapú mérése, amelynek eredménye a későbbi, radar alapú mérés validációjaként szolgál majd. A mérési elrendezésben a pótkocsi elejére markereket helyeznek fel, ezek detektálása a teherkocsihoz rögzített, hátra néző kamera képéből történik.

Az orientációindirekt módon, a markerek egymáshoz viszonyított pozíciójának változásából kell rekonstruálni. történik a detekciókból, Ehhez térképezze fel a lehetséges megoldásokat, ezeket hasonlítsa össze, valamint a kiválasztott módszert implementálja. A téma feldolgozásához jel- és képfeldolgozási ismeretek szükségesek. Az implementációt OpenCV Python környezetében végezze, a szimuláióskörnyezetet Matlab és Simulink szoftverek biztosítják.

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató