Tudománymetriai adatok programozott gyűjtése és összehasonlítása

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE415

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor
A kutatói tevékenységet végző emberek teljesítményének értékelése nem egyszerű feladat. A tudományos munkát nem lehet számszerűsíteni, mégis vannak esetek, amikor erre rákényszerülünk. Ha kutatók tudományos tevékenységét versenyeztetni kell (például egy pályázat vagy személyi döntés kapcsán), akkor kénytelenek vagyunk mérőszámokkal kifejezni a munkásságuk eredményét, majd ezeket a számokat összehasonlítani. Egy tudományos fokozat (PhD, MTA doktora, stb.) odaítélésének feltétele, hogy a jelölt bizonyos számszerű publikációs elvárásokat teljesítsen.
 
A publikációs teljesítmény főbb mérőszámait (közlemények száma, idézők száma, független idézők száma, stb.) számos publikációs adatbázis igyekszik elérhetővé tenni (pl. Google Scholar, Web Of Science, ResearchGate, Scopus, IEEE Xplore, stb.). Ezek a számok az adatbázisok különbözősége miatt eltérnek egymástól, de mindegyik releváns a vizsgált szerzőről kialakult összkép szempontjából. 
 
A hallgató feladata, hogy ezeket a mérőszámokat programozottan gyűjtse a nagy adatbázisokból, illetve különböző szempontok szerinti összehasonlításokat végezzen az általa létrehozott kisebb-nagyobb adatbázis fölött. A feladat jó színvonalú teljesítése esetén a hallgató olyan szoftvert alkot meg, ami széles körben használható lesz a kutatói eredmények összehasonlítására, legyen szó pályázatok elbírálásáról, személyi döntések előkészítéséről vagy tudományos fokozatok odaítéléséről.
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató