GTA – Gesture To Alert - JAVA alapú Android kliens fejlesztés

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
adjunktus
Szoba: IE 426
Külső konzulens: 
Tóth András - BME EMT

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A munkavégzés önállóan és a Demola területén folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.)

Téma: Alkalmazásfejlesztés

Hallgatói létszám: 1-2

A vezetés és a közlekedés egy rendkívül veszélyes üzem. Egyre több olyan intelligens eszköz és alkalmazás kerül be a köztudatba, amely arra hivatott, hogy ezt a veszélyt csökkentse. A vezető számára már zavaró lehet, ha egy gombot meg kell nyomnia vagy valamilyen értéket figyelemmel kell kísérnie.

Az elalvás a baleseteknél a legmeghatározóbb tényezők között szerepel, az ittas vezetéssel közel megegyező szinten. Mindenkinek felvetődik a kérdés, hogy erre miért nincs egy kütyü vagy alkalmazás, amely észre veszi, ha elalvás előtt állunk és figyelmeztet. A probléma, illetve a feladat olyannyira nagy falat, hogy az autógyártók több milliós fejlesztésekkel kívánják ezt megoldani (Mercedes, Toyota, Volvo).

A feladat megoldására rendkívül sok megoldás született már, azonban most ennek egy új kombinációját kívántuk megvalósítani.  Ebben az esetben az okos telefon arra kéri a felhasználót, hogy valamilyen kézjelet mutasson. Az, hogy ez a kézjel milyen gyorsan érkezik válaszként, abból a megfelelő algoritmusok segítségével felfedezhető az a romló trend, amely a figyelem drasztikus romlását teszi felismerhetővé.

Az alkalmazás két részből áll:

 

  1. Android JAVA alapú rész: Másrészt a rendszer egy nagyon fontos eleme az a JAVA alkalmazás Android platformon, amely az adatokat elemzi, feltölti egy szerverre és kijelzi a felhasználónak, ha pihennie kell. A legfontosabb feladata az a trend-figyelés, amely az adott felhasználóra teszi lehetővé a személyre szabott riasztást. Az alkalmazásnak nem csak tárolni, feldolgozni és feltölteni kell az adatokat, hanem kijelezni is kell, így az adatok a későbbiekben kiértékelhetőek lesznek.
  2. Natív rész: Képfeldolgozás, paraméterek gyűjtése, gesztus illetve kézjel felismerés. (Másik hallgató dolgozik rajta)

 

A rendszerről már Diplomában és TDK dolgozatban is hírt adtunk. Azonban a témakör bőven tartalmaz újdonságtartalmat Diplomadolgozat, illetve újabb TDK dolgozat készítéséhez.

A hallgató feladata a natív rész integrálása Android platformon. A gyűjtött adatok lehető legprecízebb feldolgozása a cél. A megfelelő feldolgozási algoritmusok kidolgozása alapozza meg a funkció működőképességét. A statisztikai algoritmusok kidolgozásának tökéletesítése és új funkciók kidolgozása is hossztávú cél.

Elvárt előismeretek (vagy hajlandóság a megtanulásukra): C/C++/Phyton/JAVA nyelvek ismerete, Android mobil operációs rendszer ismerete

© 2010-2019 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató