Smart Home Networks – sensors, applications, services

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: I.E.426
Külső konzulens: 
Tóth András, BME EMT

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2014
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A munkavégzés a BME EMT-ban folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.)

Téma: Hardverfejlesztés, Alkalmazásfejlesztés, Hálózati Protokoll fejlesztés, Mobil alkalmazás fejlesztés

Hallgatói létszám: 3-4

Az i-lakás projekt a BME EMT egyik sikeres hazai ipari innovációs projektje. A projekt végeredményeként elkészült rendszer már több fejlesztési kiegészítés több adatgyűjtő projekt részévé vált, valamint előrehaladt szinten áll a termékké válás folyamatában. Több nagyobb cég is érdeklődik a fejlesztés eredményeinek felhasználása iránt.

A projekt célja egy olyan gerinc adatgyűjtő hálózat kialakítása, amely képes a lakásban már felszerelt, vagy utólagosan elhelyezett környezeti szenzorok adatainak összegyűjtésére és egy szerverre történő feltöltésére. A szűk feladatunk az volt, hogy a rendelkezésre álló GSM technológiai alapú modemhez egy saját adatgyűjtő egységet fejlesszünk, amely a szintén általunk implementált szenzorillesztő moduloktól kapja meg az adatokat. Az általunk tervezett és fejlesztett szenzorillesztő eszközöket gyári szenzorokhoz csatlakoztathatjuk. Ezek segítségével a projekt alap eszközei képessé váltak hőmérésre, CO szint mérésre és riasztásra, Tűzjelzésre, Fogyasztásmérésre, Vízhasználat mérésére, Termosztát kapcsolásra vagy Biztonsági rendszer monitorozására (DSC rádiós riasztó rendszer). A bevonható szenzorok és információforrások tárháza majdnem végtelen, így a jövőben ezek illesztését tűztük ki célként, valamint önálló adatgyűjtő folyamatok kifejlesztését a legmodernebb szerver alkalmazások létrehozásával. Majd a rendszer adatainak megjelenítéséhez és a folyamatok vezérléséhez egy egyszerűen használható mobil alkalmazás implementálása vált szükségessé, amellyel a felhasználók interaktív módon használhatják otthonuk intelligenciáját.

A projektben több továbbfejlesztési lehetőség van, amelyekre dolgozni vágyó egyetemisták jelentkezését várjuk, többek között:

  • Egészségügyi szenzorok illesztése az adatgyűjtő rendszerbe. Az elsőként illesztendő szenzorok a vérnyomásmérő, a vér-oxigénszint mérő, valamint egy EKG. Ezek illesztése során egyaránt jelentkezik hardverközeli szoftverkészítés, PC-s illesztő kliens és szenzorhálózati szoftverkomponensek fejlesztése.
  • Saját adatgyűjtő, adattovábbító és adatfeldolgozó rendszerkomponensek elkészítése a szenzorhálózatból érkező információk menedzseléséhez. Az adatok és a hozzáférési lehetőségek segítségével összetett szolgáltatások kialakítása lehetséges. Ilyen például az összetett fűtésvezérlés, jelszóval védett kapunyitás vagy környezettudatos öntözőrendszer kialakítása. Ebben a feladatban történik az adatok továbbításának kialakítása, valamint az adatgyűjtő, megjelenítő és feldolgozó szerverprogramok elkészítése.
  • A rendszer részét képezi egy olyan mobil alkalmazás elkészítése, amely lehetőséget ad a szerverfunkciók elérésére, mindezt bármikor, bárhol. Ehhez a rendszerben alkalmazott protokollhoz történő hozzáférést meg kell valósítani ANDROID és iOS környezetben is. A mobil alkalmazáson keresztül egyaránt lehetséges a teljesen egyszerű szenzor adatellenőrzés és a bonyolult vezérlési folyamatok felügyelete.

 

Elvárt előismeretek (vagy hajlandóság a megtanulásukra): Obj C/C/C++/C#/JAVA nyelvek ismerete, nyomtatott áramkörtervezés, elektronikai ismeretek

Megfelelő előrehaladás esetén a későbbiekben lehetőség lesz a BME EMT nemzeti és nemzetközi projektjeibe való bekapcsolódásra, esetleg ösztöndíj elnyerésére, illetve a hosszabb távú együttműködésre.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató