Plug’n’Play LED megvilágítási rendszer, LEDfal projekt

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: I.E.426
Külső konzulens: 
Tóth András, BME EMT

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2014
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A munkavégzés a BME EMT-ban folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.)

Téma: Hardverfejlesztés, Alkalmazásfejlesztés, Hálózati Protokoll fejlesztés, Mobil alkalmazás fejlesztés

Hallgatói létszám: 3-4

A LED megvilágítási modulok manapság egyre közkedveltebb megoldások az energiatudatos épületirányítási rendszerekben. A rendelkezésre álló beágyazott megoldások ár/intelligencia hányadosa egyre inkább csökken. Ha a megvilágítási modulok önmagukban intelligenciával vannak ellátva, akkor további funkciók valósíthatóak meg velük. A megrendelő célja az volt, hogy egy moduláris megvilágítási rendszert hozzunk létre, amelyben az egységek és a vezérlő egység folyamatos kapcsolatban vannak.

A rendszer egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy az egyes egységeket bármilyen konfigurációban egymáshoz kapcsolhatjuk. A vezérlő egység a már kapcsolt elemeken keresztül észleli az új egységet és lehetőséget ad az azon elhelyezett LED-ek egyéni és csoportos vezérlésére.

Elképzelt szolgáltatások:

  • A felhasználó egy mobil alkalmazás segítségével bármilyen kézzel meghatározott alakzat kirajzolását kezdeményezheti a mennyezeti megvilágító egységeken a grafikus felület segítségével.
  • Mozgásérzékelő egységek integrálásával lehetséges mozgás követő megvilágítási rendszer fejlesztése, ahol a fény a felhasználót folyamatosan és autonóm módon követi anélkül, hogy a szobában bárhol máshol világítani kellene feleslegesen.
  • Nagyobb intézményekben gondot okoz a vendégek kísérete. A mennyezeten a vendéghez rendelt fényfolt segíthetné a keresett kórterem vagy ügyintéző iroda megtalálását.
  • Házi szórakoztató elektronika illesztésénél további fénytechnikai szolgáltatás biztosítható

A projektben több továbbfejlesztési lehetőség van, amelyekre dolgozni vágyó egyetemisták jelentkezését várjuk, többek között:

  • A modulok összeillesztésére használt hálózati protokoll fejlesztésével összetettebb autonóm szolgáltatások is kialakíthatóak. Az összetettebb szolgáltatások pedig összetettebb és hatékonyabb megvilágítási rendszert eredményezhetnek. Annak érdekében, hogy az egyes modulok más és más szerkezetűek legyenek, vagy tartalmazhassanak valamilyen szenzort, a protokollt tovább kell fejleszteni. Ez lenne ez egyik fő feladat a rendszer fejlesztése során.
  • A modulok számára egy összetett vezérlő egység kell, amely folyamatosan tárolja a hálózat felépítését, vagy bármikor le tudja azt kérdezni. Képes arra, hogy az egyes elemeket vezérelje. Ezeknek a szolgáltatásoknak a jelenlegi konstrukcióban egy RaspberryPi egység ad helyet. Ahhoz, hogy ezek a szolgáltatások képesek legyenek a megvilágítási hálózat fenntartására, valamint a grafikus megjelenítő kiszolgálására, összetett folyamatokat kell megvalósítani. Ezek fejlesztésével ötletes szolgáltatások alakíthatóak ki a rendelkezésre álló megvilágítási rendszeren.
  • A rendszer egyik legfontosabb eleme az a mobil alkalmazás, amelynek feladata a vezérlő egységgel történő kapcsolattartás. Ez a felület teszi lehetővé, hogy a felhasználó LED egységenként vagy csoportosan vezérelje a megvilágítási rendszert (alakzat kirajzolás, szöveg kiírása, előre beállított alakzatok megjelenítése). Ehhez szükséges a grafikus felület és a vezérlő kapcsolatának kialakítása TCP/IP kapcsolaton keresztül. A felhasználók kapcsolódásának megkönnyítése érdekében egy különleges keresési protokoll implementálása is indokolt, amellyel az aktuálisan csatlakozott mobil alkalmazás megtalálhatja a vezérlő egységet a hálózaton. A kommunikációs protokoll, valamint a mobil megjelenítési felület mind összhangba kerül a használandó funkciókkal, amely a megvilágítási rendszerben elérhetőek.

Elvárt előismeretek (vagy hajlandóság a megtanulásukra): Obj C/C/C++/C#/JAVA nyelvek ismerete, Android vagy iOS mobil operációs rendszerek ismerete, nyomtatott áramkörtervezés, elektronikai ismeretek

Megfelelő előrehaladás esetén a későbbiekben lehetőség lesz a BME EMT nemzeti és nemzetközi projektjeibe való bekapcsolódásra, esetleg ösztöndíj elnyerésére, illetve a hosszabb távú együttműködésre.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató