Nagy biztonságú autóipari beágyazott rendszer fejlesztése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
nyugalmazott docens
Szoba: IE414
Tel.:
+36 1 463-2679
Email: toth (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Rück József villamosmérnök, Silex Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2013
A kiírás jellege: 
szakdolgozat/diplomaterv

A diplomaterv célja egy közúti járműbe ágyazott vezérlő tervezése és néhány funkciójának megvalósítása deszkamodell szinten. A feladat megoldásához meg kell ismerni a vonatkozó járműipari szabványokat (pl. CAN, LIN, FlexRay, AUTOSAR), tervezési módszereket (pl. V-modell). A biztonsági kérdések kapcsán az ISO 26262 (ASIL) „Functional Safety” szabványt kell irányadónak tekinteni. A diplomaterv része a vezérlő egyes funkcióihoz tartozó alkatrészek kiválasztása, beleértve a mikrovezérlőt, és a tervezés lépéseinek bemutatása.

Egy ilyen vezérlő megtervezése és elkészítése több emberévnyi munka még gyakorlott, a szabványokat jól ismerő mérnökök számára is, ezért nyilvánvalóan nem várható el egy diplomázó mérnökhallgatótól a teljes feladatot megoldása. A diplomatervben a jelöltnek azt kell bizonyítania, hogy az egyetemen elsajátított ismeretek birtokában képes megbirkózni egy ilyen összetett feladattal, értelmezni és alkalmazni tudja a szabványokat, képes szisztematikusan felépíteni egy rendszertervet, meg tudja tervezni a hardver fontosabb részeit és képes együttműködni a projekt többi munkatársával.

A hallgató feladatának a következőkre kell kiterjednie:

  • Értelmezze a feladatot, és készítsen projekttervet! (A feladat részletes specifikációját a külső konzulens fogja megadni.)
  • Tekintse át és röviden mutassa be a feladat szempontjából legfontosabb autóipari szabványokat!
  • Készítsen rendszerszintű terveket, figyelembe véve az ISO 26262 szabványt!
  • Tervezze meg a hardver fontosabb részeit!
  • Foglalja össze és értékelje az elvégzett munkát, és tervezze meg a munka folytatását!
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató