Távdiagnosztikát segítő szoftver eszköz

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
nyugalmazott docens
Szoba: IE414
Tel.:
+36 1 463-2679
Email: pataki (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A gyakorlatban igen sokszor fontos, hogy a helyszínen levő nem az adott irányban szakképzett embert segítsük a diagnosztizálásban, alkalmanként automatikusan. Ehhez az információkat be kell gyűjteni, sajnos a mérőkészülékek nem mindig alkalmasak arra, hogy távolról leolvasható legyen a státuszuk, a mért értékek stb. Az alábbi önálló labor kiírás konkrét céges igény mentén érkezett (Evosoft), részben a konzultáció  is külső szakemberekkel történik..

Egy olyan szoftver eszközt kellene kifejleszteni, ami egy rezgésmonitorozó készülék előlapjáról mobiltelefonnal készített 1-2 másodperces video felvétel alapján el tudja dönteni, hogy a készülék éppen mit jelez (például memória hiba, bemeneti határérték túllépés stb.).

A fejlesztés első fázisában még nem mobiltelefonnal kellene kísérletezni, hanem egy jó minőségű, nagy felbontású és üveglencsés optikájú webkamera segítségével lehetne a szoftvert kifejleszteni.

- A vizsgálandó készülék előlapján LED-ek vannak csoportokban (egy 2x2-es és 2x5-ös LEDcsoportok), ezek jelzik a készülék állapotát.

- Az első lépésben meg kell határozni a LED-ek pozícióját. Ehhez a bedobozolt készüléken például a logo vagy a csavarok helye és mérete (is) segíthet. A feladat nehézsége, hogy nem minden LED világít, az eszköz a képen bárhol lehet, a kamera különböző távolsága miatt a LED-ek mérete, egymástól való távolságuk, pozíciójuk kezdeti értéke bármi lehet a képen, később esetleg kismértékben még változhat is. Ezenkívül, a kamerát nem
biztos, hogy függőlegesen tartják, a kép lehet, hogy kis mértékben el van forgatva.

- A LED-ek pozíciója után második lépésként a LED-ek színét (fekete, zöld,sárga, vörös) és a villogási sebességét kell meghatározni (konstans, 0.5 Hz, 2 Hz, 8 Hz).

- Az így kapott értékekből ki kellene keresni, hogy ez milyen állapotot jelent.

A fejlesztéshez a cég biztosítani tudja a külső konzulenst, a helyet, a vizsgálandó hardvert, tesztgépet, webkamerát. fejlesztőeszközként a cég tud biztosítani Visual C-t, esetleg C sharp-ot, MATLAB-ot. Tudunk segíteni Visual C, MATLAB használatában, AVI felvételek Visual C környezetben történő beolvasásában, feldolgozásában.

A miben a cégnél nem sokat tudnak segíteni, de a tanszéken vannak tapasztalatok: algoritmusok a LED pozíció felismeréséhez.
 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató