Modellek feletti lekérdezések (EMF-IncQuery)

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB414
Tel.:
+36 1 463-3579
Email: bergmann (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Elterjedt gyakorlat a nagy adathalmazokkal szemben lekérdezéseket megfogalmazni és kiértékelni. Ezen lekérdezések megfogalmazására deklaratív nyelvek szolgálnak, a hatékony kiértékelésüket pedig - akár a felhasználó által nem ismert módon - a szolgáltatást nyújtó motor végzi. Adatbázisok és egyéb nagy adatforrások mellett felmerülhet a modell alapú fejlesztésben használt nagyméretű modellek feletti lekérdezés gondolata is; helyességellenőrzési, modelltranszformációs és kódgenerálási feladatok támogatására.

A tanszéken fejlesztett, nemrég bemutatkozó EMF-IncQuery eszköz jelenleg az Eclipse GMT projekthez tartozó Viatra2 alprojektje. Az iparban is elterjedt Eclipse Modeling Framework (EMF) modellei felett támogat deklaratívan (az ún. gráfminták nyelvén) megfogalmazott lekérdezéseket. Különlegessége, hogy a lekérdezések eredménye állandóan rendelkezésre áll, a modell módosítása közben folyamatosan frissül, különösen alkalmassá téve bizonyos célfeladatokra (pl. modellek jólformáltságának folyamatos ellenőrzése).

A hallgató feladata bekapcsolódni a projektbe, és megegyezés alapján felhasználóbarát grafikus felületi támogatást, újszerű kiértékelő technikákat vagy automatikusan generálható eszközöket készítenie.

© 2010-2018 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató