Adattárolás cloud computing alapokon

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB414
Tel.:
+36 1 463-3579
Email: szatmari (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Napjainkban a felhasználói adatok jelentik az informatikai infrastruktúra egyik legnagyobb értékét, mely adatokat több különböző szempontból is védeni kell. Egyik legfontosabb szempont az adatvesztés elkerülése, melyhez kapcsolódó hibatűrő megoldások a merevelemezek árának csökkenésével elérhető közelségbe kerültek.

A Google és a Facebook elterjedése óta bebizonyosodott, hogy van létjogosultsága az olcsó eszközökből összerakott adattárolási megoldásoknak. Az egyes komoponensek ma olcsón beszerezhetők, ugyanakkor nincs egyértelmű recept arra, hogy milyen módon lehet gazdaságos, ugyanakkor gyors és magas rendelkezésre állás rendszert építeni. Fontos tényezők: skálázhatóság akár ezres nagyságrendű számítógéphálózatok felé, heterogén komponensekből összeszerelt, könnyen helyettesíthető hálózat, hibrid szoftveres és hardveres redundancia.

Az adatokat jellemzően valamilyen adattárolásra tervezett eszközön tároljuk, melyben a lemezhibák ellen egyszerű RAID technológiákkal védekezünk. Ez a módszer véd az adatvesztés ellen, de nem véd az eszköz meghibásodásától és ezen meghibásodásból fakadó rendszerleállástól. Az adatokat célszerű elosztottan tárolni, adattárolási felhőt (cloud) kialakítani, hogy egyes eszközök meghibásodása ne okzhasson rendszerleállást.

A hallgató feladata az adattároláshoz kapcsolódó különböző technológiák megismerése és  elérhető technológiák felhasználásával elosztott adattárolási módszertanok megvizsgálása hibatűrés szempontjából.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató